FOTO: Gradonačelnik potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

FOTO: Gradonačelnik potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

Grad Novi Sad i zvanično za veću jednakost žena u svim oblastima društveno-političkog života

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou u prisustvu Zaštitnice građana Grada Novog Sada Marine Popov-Ivetić i predsednice Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Mirjane Vasilić. Time je Grad Novi Sad preuzeo obavezu da promoviše najbolju praksu u pogledu istinske ravnopravnosti polova. Povelja je namenjena lokalnim i regionalnim upravama Evrope, koje se njenim potpisivanjem javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

- Potpisivanjem Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca smo ozvaničili politiku i ideju koja je inače duboko inkorporirana u sve ono što radimo. Svi smo usmereni ka istom cilju, a to je veća jednakost žena u svim oblastima društveno-političkog života. Grad Novi Sad sa svojim partnerima iz državnih institucija i civilnog sektora, svih ovih godina vodi aktivnu politiku kako bi se sprečilo nasilje nad ženama. Istovremeno, inicirali smo i podržali mnoge projekte kojima se osnažuje uloga žene u zajednici, prvenstveno ekonomska. Mi ćemo i dalje mnogo raditi na tome i aktivno se baviti ovom temom, a pozivam kolege iz drugih lokalnih samouprava da slede put Novog Sada, da pokažu da su jasno opredeljeni da se ženama obezbedi bolji položaj. Ponosan sam na sve moje kolege koje dele iste vrednosti, na koleginice koje su sjajni saradnici i vrhunski profesionalci, ali i na to što Srbija ima izvrsne žene na mestima najveće odgovornosti - guvernerku, predsednicu Narodne skupštine, ministarke, i konačno, što ćemo imati prvu predsednicu Vlade - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Zaštitnica građana Grada Novog Sada Marina Popov-Ivetić istakla je da se mora promeniti svest u društvu o podeli na muške i ženske poslove i da prilikom zapošljavanja treba da su primarne kvalifikacije, bez obzira na pol, te da je u tom smislu Povelja veoma značajna, jer proklamuje jednaka prava za sve. 

Predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Mirjana Vasilić naglasila je da je sada na tom telu da izradi Akcioni plan u naredne dve godine, a na osnovu statističkih podataka u više oblasti, i pozdravila rodno odgovorno budžetiranje u svim sferama, gde je to moguće.

GRAD NOVI SAD je 23. marta 2017. godine usvojio Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou kao programski osnov za planiranje u oblasti rodne ravnopravnosti. Ona predstavlja osnov za izradu Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost od 2017. do 2019. godine, koji će biti usklađen sa strateškim pravcima definisanim Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan