FOTO: Gradonačelnik se sastao s predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope

FOTO: Gradonačelnik se sastao s predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope

Gosti istakli da su impresionirani multikulturalnošću, multietničnošću i multikonfesionalnošću Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je s predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, članicom Gradskog veća za finansije Aleksandrom Radak i članom Gradskog veća za upravu i propise Milanom Đurićem, održao sastanak u Gradskoj kući s delegacijom izvestilaca Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope, koja je u monitoring-poseti Srbiji od 28. februara do 2. marta 2017. godine. Svrha posete delegacije Kongresa je ocena stanja i sačinjavanje izveštaja o demokratiji u zemlji na lokalnom i regionalnom nivou.
 

Sastanku s delegacijom Grada prisustvovali su izvestioci o stanju demokratije u Srbiji na lokalnom i regionalnom nivou Lucija Kron i Soren Šumaher, kao i član Grupe međunarodnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi dr Anders Lidstrom.

Tematska pitanja koja su bila predmet razgovora ticala su se nedavne reforme, i razvoja i veza sa lokalnom samoupravom u Srbiji, prvenstveno reforme državne uprave i njen uticaj na lokalnu samoupravu u Novom Sadu. Govorilo se i o lokalnim finansijama, odnosno budžetu, subvencionisanju i sopstvenim izvorima finansiranja za Novi Sad, kao i o obavezama Grada Novog Sada u pogledu finansiranja izvornih i delegiranih nadležnosti u toj oblasti. Izvestioce iz Saveta Evrope su zanimali i mehanizmi konsultacije lokalnih i pokrajinskih vlasti o zakonodavnim projektima i svim pitanjima koja se direktno tiču lokalnih vlasti, kao i aktuelne izmene u lokalnoj samoupravi, u prvom redu zaštita prava manjina, rešavanje pitanja izbeglica, readmisije, migraciona politika, itd.
 

TRADICIONALNA NOVOSADSKA TOLERANCIJA: Gosti su istakli da su impresionirani multikulturalnošću, multietničnošću i multikonfesionalnošću grada, kao i velikim trudom uloženim u očuvanje harmoničnih odnosa i mirnog suživota i tolerancije u gradu. Zaključeno je da su tradicionalna tolerancija i stepen kulture jedne od glavnih odlika Novog Sada, koja je umnogome doprinela da Novi Sad bude proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine i Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja servisne informacije novi sad sahrane novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište novorođenčad raspored sahrana novi sad Spens gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević astrologija magla klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje Novosadska racija horoskop zodijak betanija bez vode jkp lisje servisne informacije dnevni horoskop bebe obeležavanje novosadske racije zdravlje horoskopski znaci isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija saveti sremska kamenica