FOTO: Gradonačelnik se sastao s predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope

FOTO: Gradonačelnik se sastao s predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope

Gosti istakli da su impresionirani multikulturalnošću, multietničnošću i multikonfesionalnošću Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je s predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, članicom Gradskog veća za finansije Aleksandrom Radak i članom Gradskog veća za upravu i propise Milanom Đurićem, održao sastanak u Gradskoj kući s delegacijom izvestilaca Kongresa lokalnih i regionalnih nivoa vlasti Saveta Evrope, koja je u monitoring-poseti Srbiji od 28. februara do 2. marta 2017. godine. Svrha posete delegacije Kongresa je ocena stanja i sačinjavanje izveštaja o demokratiji u zemlji na lokalnom i regionalnom nivou.
 

Sastanku s delegacijom Grada prisustvovali su izvestioci o stanju demokratije u Srbiji na lokalnom i regionalnom nivou Lucija Kron i Soren Šumaher, kao i član Grupe međunarodnih eksperata za Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi dr Anders Lidstrom.

Tematska pitanja koja su bila predmet razgovora ticala su se nedavne reforme, i razvoja i veza sa lokalnom samoupravom u Srbiji, prvenstveno reforme državne uprave i njen uticaj na lokalnu samoupravu u Novom Sadu. Govorilo se i o lokalnim finansijama, odnosno budžetu, subvencionisanju i sopstvenim izvorima finansiranja za Novi Sad, kao i o obavezama Grada Novog Sada u pogledu finansiranja izvornih i delegiranih nadležnosti u toj oblasti. Izvestioce iz Saveta Evrope su zanimali i mehanizmi konsultacije lokalnih i pokrajinskih vlasti o zakonodavnim projektima i svim pitanjima koja se direktno tiču lokalnih vlasti, kao i aktuelne izmene u lokalnoj samoupravi, u prvom redu zaštita prava manjina, rešavanje pitanja izbeglica, readmisije, migraciona politika, itd.
 

TRADICIONALNA NOVOSADSKA TOLERANCIJA: Gosti su istakli da su impresionirani multikulturalnošću, multietničnošću i multikonfesionalnošću grada, kao i velikim trudom uloženim u očuvanje harmoničnih odnosa i mirnog suživota i tolerancije u gradu. Zaključeno je da su tradicionalna tolerancija i stepen kulture jedne od glavnih odlika Novog Sada, koja je umnogome doprinela da Novi Sad bude proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine i Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan