FOTO: Gradonačelnik Temišvara posetio Novi Sad

FOTO: Gradonačelnik Temišvara posetio Novi Sad

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu posetio je Gradsku kuću u Novom Sadu, gde je održao sastanak s gradonačelnikom Milošem Vučevićem, a potom su zajedno posetili "Netex consulting", kompaniju sa sedištem u Temišvaru, gradu pobratimu Novog Sada, koja nudi usluge podrške klijentima širom Evrope na svim evropskim jezicima.

Nikolae Robu je rekao da je srećan što se nalazi u gradu koji je blizak Temišvaru u više sektora i sa kojim ima zajedničku istoriju i sadašnjost, kao i dobru osnovu za buduće relacije.

- Imao sam jako prijatan razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada, u vezi sa dešavanjima u oba grada, o zajedničkim i budućim projektima, kao i o mogućnosti saradnje na više planova u kulturi i ekonomiji. Temišvar se u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od najdinamičnijih gradova u Rumuniji i kao grad sa najvećim brojem investicija. Naš grad i Novi Sad se nalaze u izboru za Evropsku prestonicu kulture i mi sarađujemo i podržavamo se u tom procesu. Optimisti smo i želimo sreću oboma gradovima, a svesni smo da je pred nama veliki izazov – rekao je gradonačelnik Temišvara i izrazio veliko zadovoljstvo što se našao u poseti kompaniji koja je započela s radom u Rumuniji i razvila se u više gradova sveta.

- Zadovoljstvo mi je što sam domaćin gradonačelniku Temišvara i što nastavljamo razgovore o unapređenju saradnje dva grada pobratima. Na sastanku smo pričali o nekoliko važnih tema, a to su privreda, ekonomska saradnja, privlačenje investicija, komunalna problematika i drugo. Dosta pažnje posvetili smo kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. Naime, i Novi Sad i Temišvar se bore za dobijanje te prestižne titule, a mi kao gradovi pobratimi se maksimalno podržavamo u tim nastojanjima. Iako smo formalno samo 11 godina pobratimljeni, veze naša dva naroda su viševekovne. Firme iz Novog Sada imaju vrednost izvoza ka Rumuniji od 137 miliona dolara, a oba grada suočavaju se sa investicionim rastom. Imamo dosta sličnosti jedni sa drugima, tako da pored približno iste veličine dva grada, beležimo i pojačan priliv investicija vezanih za automobilsku industriju, značajan razvoj IT sektora, kao i pokretanje poslovnih inkubatora i pružanje podrške za start-ap kompanije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan