FOTO: Gradonačelnik Temišvara posetio Novi Sad

FOTO: Gradonačelnik Temišvara posetio Novi Sad

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu posetio je Gradsku kuću u Novom Sadu, gde je održao sastanak s gradonačelnikom Milošem Vučevićem, a potom su zajedno posetili "Netex consulting", kompaniju sa sedištem u Temišvaru, gradu pobratimu Novog Sada, koja nudi usluge podrške klijentima širom Evrope na svim evropskim jezicima.

Nikolae Robu je rekao da je srećan što se nalazi u gradu koji je blizak Temišvaru u više sektora i sa kojim ima zajedničku istoriju i sadašnjost, kao i dobru osnovu za buduće relacije.

- Imao sam jako prijatan razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada, u vezi sa dešavanjima u oba grada, o zajedničkim i budućim projektima, kao i o mogućnosti saradnje na više planova u kulturi i ekonomiji. Temišvar se u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od najdinamičnijih gradova u Rumuniji i kao grad sa najvećim brojem investicija. Naš grad i Novi Sad se nalaze u izboru za Evropsku prestonicu kulture i mi sarađujemo i podržavamo se u tom procesu. Optimisti smo i želimo sreću oboma gradovima, a svesni smo da je pred nama veliki izazov – rekao je gradonačelnik Temišvara i izrazio veliko zadovoljstvo što se našao u poseti kompaniji koja je započela s radom u Rumuniji i razvila se u više gradova sveta.

- Zadovoljstvo mi je što sam domaćin gradonačelniku Temišvara i što nastavljamo razgovore o unapređenju saradnje dva grada pobratima. Na sastanku smo pričali o nekoliko važnih tema, a to su privreda, ekonomska saradnja, privlačenje investicija, komunalna problematika i drugo. Dosta pažnje posvetili smo kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. Naime, i Novi Sad i Temišvar se bore za dobijanje te prestižne titule, a mi kao gradovi pobratimi se maksimalno podržavamo u tim nastojanjima. Iako smo formalno samo 11 godina pobratimljeni, veze naša dva naroda su viševekovne. Firme iz Novog Sada imaju vrednost izvoza ka Rumuniji od 137 miliona dolara, a oba grada suočavaju se sa investicionim rastom. Imamo dosta sličnosti jedni sa drugima, tako da pored približno iste veličine dva grada, beležimo i pojačan priliv investicija vezanih za automobilsku industriju, značajan razvoj IT sektora, kao i pokretanje poslovnih inkubatora i pružanje podrške za start-ap kompanije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zbor građana raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad jkp lisje betanija zagađenje vazduha isključenje vode elektrovojvodina sremska kamenica horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija Spens dnevni horoskop saveti matičar novi sad bebe vlada srbije novorođenčad sahrane novi sad isključenja struje zdravlje bez vode isključenja horoskop JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja magla novosadsko porodilište zodijak