FOTO i VIDEO: Aktivisti očistili tablu posvećenu žrtvama fašizma na kasarni "Dr Arčibald Rajs"

FOTO i VIDEO: Aktivisti očistili tablu posvećenu žrtvama fašizma na kasarni "Dr Arčibald Rajs"

Na današnji dan 1941. godine fašistički okupatori izvršili su masovnu egzekuciju žitelja našeg grada u kasarni u Futoškoj ulici.

Ploča koja čuva sećanje na ovaj dan nalazi se na zidu napuštene kasarne "Doktor Arčibald Rajs". Do juče je bila zanemarena i zapuštena, baš kao i sama zgrada kasarne. 


Aktivisti Antifašističkog fronta 23. oktobar su odali počast žrtvama tako što su tablu sredili, "skinuli sa nje slojeve prljavštine i zaborava" pa se sa table danas u Futoškoj ulici jasno vidi poruka: "Ovde su 25. novembra 1941. fašistički okupatori izvršili masovno vešanje najboljih sinova, neustrašivih rodoljuba slobodarskog Novog Sada  i nepokorene Vojvodine".


Očuvanje spomen-obeležja antifašističke borbe i stradalim žrtvama okupatora danas nisu u fokusu gradskih i državnih čelnika. Umesto toga, izmišljaju se novi narativi, na silu nameću lažne tradicije, obeležavaju se paradogađaji, slave paraheroji. Čuvaji se nacrtani ratni zločinci, veličaju njihova zlodela. Klešu se novi i skupi spomenici izmišljenim žrtvama. Pa je tako Grad Novi Sad po treći put raspisao tender za postavljanje spomenika "nevinim žrtvama 1944/45" na Limanu 4 – navodi se u saopštenju Antifašističkog fronta 23. oktobar. 

Oni podsećaju da se ovo obeležje "oslanja na spisak na kojem se nalaze kolaboranti, nalogodavci i egzekutori, kako Novosadske racije, tako i drugih fašističkih zločina" i ističu da "postavljanje ovog sramnog spomenika u ovom gradu NEĆE PROĆI, koliko god da se gradska vlast trudi da udovolji predsednicima Srbije i Mađarske, ali i manjinskim strankama koje im skupljaju glasove".

Antifašisti, kako navode, ostaju pri zahtevu da se stopiraju tenderi za postavljanje spomenika, raspusti Komisija koja je spisak načinila, formira novi spisak i ponudi javnosti na uvid jer, "sve osim toga predstavlja gaženje antifašističkih tekovina i poniženje za porodice nevinih žrtava".


Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Žex

    pre 854 dana i 20 sati

    Svaka čast! SFSN!

    Oceni komentar:
    1
    7
  • Buba Krsmanovic

    pre 854 dana i 18 sati

    Slazem se da ploca ostane, Ali bih volela da ste i ta zgrada osposobi za nesto, pogotovo sto NS postage Veliki grad sledece godine. Mozda da se napravi velika Biblioteka; Svaka soba sa knjiga a sa drugog kontinenta ; Svaka soba sa knjigama da ima svoju citaonicu…..
    Izvinite, sto ovo predlazem, Ali prolazim pored te zgrade svaki Dan i posto nemam obaveza onda Mislim o svemu tome…..
    Pozdravljam sve Novosadjane!!!!!

    Oceni komentar:
    1
    7
  • Srbi i dogovor

    pre 854 dana i 16 sati

    S obziromda zgrada nije ni po čemu posebna da bi je trebali štititi, a ljudi ne mogu da se dogovore...
    Srušiti do temelja, plac prodati i neka gradi ko ima novca.

    Oceni komentar:
    10
    0