FOTO i VIDEO: Članovima ansambla "Vila" dodeljena najviša priznanja na Festivalu slovenske narodne pesme u Rusiji

FOTO i VIDEO: Članovima ansambla "Vila" dodeljena najviša priznanja na Festivalu slovenske narodne pesme u Rusiji

Proteklog vikenda pri manastiru "Optina pustinja" u Moskovskoj oblasti u Rusiji održan je XI Festival slovenske narodne pesme "Optinsko proleće 2021" koji od 2010. godine organizuje bratstvo manastira kraj drevnog grada Kozeljsk u Rusiji.

Finalnom delu takmičenja koje je održano u Rusiji prethodile su kvalifikacije u svim slovenskim zemljama. U selekciji od nekoliko desetina mladih učesnika iz pravoslavnih zemalja iz celog sveta u finalnoj večeri nastupili su i članovi Folklornog ansambla "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada – Georgije Ignjatov i Jovana Lazić.


U konkurenciji mladih izvođača iz pravoslavnih zemalja, Georgije i Jovana su osvojili najviša priznanja:
Georgije Ignjatov je u kategoriji od 15 do 18 godina dobio titulu Laureata III stepena, a Jovana Lazić je u kategoriji od 18 do 22 godine proglašena apsolutnim Laureatom, Laureatom I stepena Festivala Optinsko proleće 2021!


Georgije je izveo dve pesme: "Pesma nedelji" – vaskršnja pesma za koju je tekst napisao Vladika Nikolaj Velimirović, a muziku Miloš Nikolić i pesmu "Igrale se delije" uz muzičku pratnju Narodnog orkestra Ansambla "Vila".


Jovana je nastupila sa pesmama: "Teci, teci, vodo živa" i Oda Voždu Karađorđu "Sedam sati udara", takođe uz muzičku pratnju Narodnog orkestra Ansambla "Vila". Muzičke aranžmane za navedene numere napisao je umetnički rukovodilac Narodnog orkestra Ansambla "Vila" Dragan Narančić.


U interpretaciji po dve duhovne i tradicionalne pesme kao reprezenata srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, Georgije i Jovana su dostojno i na najvišem profesionalnom nivou predstavili Srbiju, Grad Novi Sad i Folklorni ansambl "Vila" o čemu svedoče i njihove nagrade.

Naši predstavnici su se upravo vratili iz Rusije i publika će uživo imati priliku da ih vidi i čuje 3. juna kada Narodni orkestar Ansambla "Vila" priređuje svoj koncert, zajedno sa solistima i grupom pevača, istakao je Ostoja Kalaba.


Koncert će se održati na letnjoj pozornici Centra za tradiciju i kulturu "Vila", Jovana Cvijića 7, Novi Sad, sa početkom u 20 časova uz slobodan ulaz.

Ovo je prilika za sve ljubitelje tradicionalne muzike, da nakon sedam meseci ponovo uživo vide i čuju naš Orkestar – napominje Kalaba.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan