FOTO I VIDEO: Fristajl fudbal na pločniku Zmaj Jovine ulice

FOTO I VIDEO: Fristajl fudbal na pločniku Zmaj Jovine ulice

Da ulični performansi nisu rezervisani samo za odrasle, dokaz je i jučerašnja izvedba četrnaestogodišnjeg Slađana Kandića na početku Zmaj Jovine ulice. Naime, ovaj budući osmak iz škole "Svetozar Marković Toza" odlučio je da Novosađanima pokaže koliko je ovladao loptom za godinu dana koliko samostalno trenira "freestyle" fudbal.

Dok je Slađan pimpovao, kontrolisao loptu glavom, kolenima, ramenima, spuštao se na zemlju ne dozvoljavajući lopti da dodirne pod, njegov drug je začinjavao atmosferu puštajući muziku sa telefona. Sugrađanima kojima je, kao što je i nama, ova slika u centru Novog Sada bila simpatična, mogli su da prilože koju novčanicu za trud u kutiju pored.

– Reakcija ima raznih, od onih koji ne mogu da veruju šta radim, do onih koji nezainteresovano prođu. Ipak, najzanimljivije je deci, i to i dečacima i devojčicama – kaže Slađan, koji dodaje da to čime se bavi nije lako i da je potrebno mnogo truda, vežbanja i vremena da bi fristajl disciplina došla do nekog impozantnog nivoa.


A on trenira tek godinu dana, zajedno sa jednim drugom, i to tako što gledaju klipove sa interneta koje nakon toga pokušavaju da imitiraju. Redovno vežbaju to što su naučili, za sada vikendom, ispred zgrade u kojoj žive.

Nekoliko godina ranije, talentovani mladi Novosađanin trenirao je klasičan fudbal, gde je, nema sumnje, stekao sigurnost u baratanju loptom. U tom periodu sa divljenjem je pratio našeg popularnog fristajlera Nikolu Miloševića Đotu, sanjao da bude poput njega i "skidao" neke od pokreta.

Slađan kaže da bi voleo da se ovim bavi na višem nivou, pa i profesionalno, a sebe jednog dana vidi i na Evropskom prvenstvu u fristajlu.


Na obližnjoj klupi, još dvojica Slađanovih drugara ohrabruju ga u njegovom performansu i prave mu društvo. Ekipa ovih momaka povremeno snima i vlogove, koje plasira na svom YT kanalu "Dečaci sa prvog", gde takođe propagiraju sport.

Njihovo "putovanje" do centra gradskim autobusom, a potom i Slađanov performans, možete pogledati preko ovog vloga koji su dečaci sami napravili. 

Koliko god da vas interesuje fristajl fudbal ili ne, teško da nećete barem zastati pored snalažljivog dečaka koji je rešio da za džeparac zaradi na zanimljiv način, a ujedno sugrađanima prikaže veštinu koja je kod nas tek u povoju.


Čestitamo Slađanu na hrabrosti, kao i na tome što daje  dobar primer mladima, a svakako priželjkujemo da za koju godinu saznamo i da učestvuje u Evropskom prvenstvu!

Oceni vest:
18
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miroljub

  pre 1715 dana i 18 sati

  Bravo Slađane!

  Oceni komentar:
  0
  8