FOTO i VIDEO: Na desetom protestu u Novom Sadu poručeno da nema odustajanja od borbe

FOTO i VIDEO: Na desetom protestu u Novom Sadu poručeno da nema odustajanja od borbe

Danas je u našem gradu oko 19,15 sati počeo novi protest "Novi Sad protiv nasilja".

Oko 150 građana i građanki okupilo su se u Ulici Modene, kod stradalog koprivića. Ovaj protest posvećen je urbanističkom nasilju.


Petar Holik
iz pokreta Bravo obratio se prisutnima i ponovio zahteve i ovog i prethodnih protesta.

Tražimo odgovornost za stanje u društvu u kom je zarobljena užasima nasilja. Masakri nad najmlađima u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona bili su najstrašniji pokazatelj našeg posrnuća – istakao je on.

Podsetio je i na proteste koji se održavaju u Bačkoj Palanci, gde se građani okupljaju zbog nezadovoljstva radom Opštinskog štaba za vanredne situacije i Elektrodistribucije. Protesti su počeli nakon što je od strujnog udara poginuo trinaestogodišnji dečak. Više stotina stanovnika je u peticiji zahtevalo da svi odgovorni u opštini i komunalnim preduzećima podnesu ostavke zbog pogibije dede i 13-godišnjeg unuka od strujnog udara iz kablova koje nadležni nisu na vreme sklonili nakon nevremena koje je zahvatilo taj grad.

Nakon obraćanja, okupljeni su se uputili u protestnu šetnju do zgrade Skupštine grada u kojoj je prošle nedelje izglasana odluka o izradi Plana generalne regulacije za prostor između primarnog odbrambenog nasipa i Ribarskog ostrva.


Kako je najavljeno, glavni razlog za okupljanje jeste to što je "naprednjačka većina izglasala odluku o izradi Plana generalne regulacije koji će omogućiti izgradnju elitnog stambeno-poslovnog kompleksa 'Novi Sad na vodi".
 
Uprkos protivljenjima stručnjaka iz više oblasti, Društva arhitekata Novog Sada, aktivista i građana, još jedan korak nas je primakla izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa "Novi Sad na vodi". Za to vreme, ukupne zelene površine, umesto na minumumu od 20 do 25 posto, prostiru se na površini od 5 odsto u centru do 15% na širem području grada. Novim GUP-om, novosadska vlast je prošle godine iz planova izbrisala sedam ranije najavaljenih parkova. Svedočimo da na tim mestima niču tzv. "opštegradski centri"... Na svakom koraku vidimo devastaciju arhitektonskog i kulturnog nasleđa, bahatost, nestručnost i nebrigu... Vlast koja ne čuva grad i predaje ga u ruke investitoru, obezvređuje život svakog od nas, a onaj ko bagateliše ljudskim životima mora da ode! Poručujemo gradskoj vlasti i njihovim šefovima u Beogradu: "Niste sve ljude potkupili, ucenili, uplašili, ludeli, neki od nas su izbarali otpor i borbu. Danas smo ovde i bićemo i narednih nedelja, dana i ovde i u Bačkoj Palanci i svuda gde su ljudi spremni da se bore. Vama je stalo do privilegija, a nama do slobode"... Ova borba je iscrpljujuća, ali ne smemo odustajati... Na proleće su lokalni izbori. Zato otpor do kraja i vidimo se sledeće nedelje – poručio je Holik prisutnima, a potom su neke parole zalepljene na vrata Gradske skupštine:
 

Zahtevi protesta su smena članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i ukidanje medija koji promovišu nasilje i mržnju.

Oceni vest:
9
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Svetlana

    pre 267 dana i 19 sati

    Ovo već postaje smešno

    Oceni komentar:
    3
    7
  • Dodatna pitanja

    pre 267 dana i 10 sati

    Zašto se onda ja ne smejem, ako je postalo smešno?
    Zašto nisam ni raspoložen, ni radostan u ovakvoj Srbiji?
    Zbog čega mislim da ovkava Srbija nije vredna odbrane, ne pripada narodu?
    I najvažnije - zbog čega nisam jedini koji ovako misli?

    Oceni komentar:
    6
    6
  • IZNOGUD

    pre 266 dana i 8 sati

    "dodatna pitanja"...Svaki dan se može skupiti 100-ak gradjana da demonstriraju u vezi bilo čega. Ne vidim razlog da je to bitno. Uvek je neko zadovoljan a neko nije. Ja sam bio član LSV od osnivanja. Do sada se sve promenilo. Nenad se promenio,Liga se promenila...to više nije to, ni blizu. Oni gore u Ligi su se natukli svega i to je tako. Raspitajte se šta ko od njih poseduje,šta gradi po regionu pa će sve biti jasno. Zato je protest smešan valda. Huškaš,podbadaš i u miru posmatraš sa strane

    Oceni komentar:
    0
    3