FOTO I VIDEO: Novosađani na Trgu slobode dočekali 2020. godinu

FOTO I VIDEO: Novosađani na Trgu slobode dočekali 2020. godinu

Novi Sad ušao je u novu 2020. godinu u okviru jedinstvenog koncepta Dočeka u Evropi, kao grad koji je sve bliži tituli Evropske prestonice kulture i iza kog je godina titule Omladinske prestonice Evrope.

Buduća Evropska prestonica kulture dočekala je Novu godinu uz sastav koji je obeležio jugoslovensku scenu, uz jednog od predvodnika nove srpske alternativne scene i svetskog hit mejkera.   Bajaga i instruktori
proslavili su 35 godina karijere, a na Dočeku 2020. godine, legendarne pesme izvedene su u novom aranžmanu s obzirom na to da su nastupili sa novosadskim gudačkim kvartetom i horom "Sonja Marinković"

Volimo da dođemo u Novi Sad, ovde smo snimali i jedan album davno u Studiju M. Doček na Trgu mi je uvek dobar, ljudi su raspoloženi, dobro je što ove godine nije čak ni preterano hladno, podnošljivo je. Ovog puta imamo program sa gudačima i horom i voleo bih da i u Novom Sadu, kada bude bilo toplije, nastupimo sa čitavim orkestrom – rekao je Momčilo Bajagić Bajaga. 


Pre njih nastupili su beogradski sastav Artan Lili, prvi dobitnici nagrade "Milan Mladenović", koje je novosadska publika više puta dočekala sa oduševljenjem, a ovog puta Novi Sad imao je privilegiju da prvi uživo čuje pet novih pesama koje je noise-pop sastav izdao poslednje nedelje 2019. godine. Meni je Novi Sad kolekva nekog zvuka koji je uticao na moje formiranje i velike simpatije gajim prema novosadskoj muzičkoj sceni i zauvek će to ostati deo mene. Na Trgu smo po treći put, a peti put nastupamo u Novom Sadu samo tokom 2019. godine, što je znak da nas novosadska publika voli, razume i podržava i nama je to veliko zadovoljstvo – kaže Bojan Slačala, ispred benda Artan Lili. 

Kombinaciju moderne elektro muzike i tradicionalnog zvuka orijenta doneo je muzički producent i di-džej Mahmut Orhan u prvim satima 2020. godine, čiji su hitovi nedeljama bili na svetskim top listama. 


Najmlađi Novosađani, tradicionalno su u Novom Sadu prvi započeli novogodišnju proslavu u prepodnevnim satima. U tri kulturna prostora – kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara i budućoj kulturnoj stanici na Klisi, najmlađi sugrađani učestvovali su u radionicama, interaktivnom performansu, dečijoj predstavi, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra. Doček za najmlađe bio je organizovan i u Dunavskom parku uz tradicionalnu povorku kroz Zmaj Jovinu.  

KS Eđšeg dodelila je i priznanja najboljim programima koji su obeležili 2019. godinu, a koje je publika izabrala putem glasanja na Facebook stranici. Zagrevanje za Doček 2020 u KS Svilara bilo je uz zvuke džeza, a nastupio je novosadski Jazz trio – Vladimir Vanja Jakovljević, Fedor Ruškuc, Lav Kovač. U sklopu programa bio je i Arts & Crafts bazar.Koncept Dočeka, koji slavi dve Nove godine, dva računanja vremena, dva kalendara i dva pisma, ponovo je stavio Novi Sad rame uz rame sa evropskih gradovima, slaveći multikulturalnost i jedinstvo različitosti.

Sledi Doček 13. januara kada će Novi Sad slaviti novu godinu po starom kalendaru – 7528. Program će spojiti više od 50 lokacija u gradu, nesvakidašnjih i novih, uz žanrovski najrazličitije izvođače, dok će se umetnici i studenti pobrinuti da kroz vizuelnu umetnost koncerti budu događaji u punom smislu, navodi se u saopštenju iz EPK 2021.

Pogledajte kako je izgledao vatromet na Dočeku Nove godine.

Oceni vest:
10
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan