FOTO i VIDEO: Otvorena izložba "Tamburaška tradicija u Vojvodini"

FOTO i VIDEO: Otvorena izložba "Tamburaška tradicija u Vojvodini"

Na prim tamburi koja je nekada pripadala Janiki Balažu, juče je u prostorijama Svetske tamburaške asocijacije u Menratovoj palati (Kralja Aleksandra 14) odsvirana pesma "Osam tamburaša s Petrovaradina" i time je otvorena izložba "Tamburaška tradicija u Vojvodini". 

Organizatori ove nesvakidašnje postavke su Svetska tamburaška asocijacija i Tamburica fest. 


Izloženi su eksponati koji prikazuju razvoj tamburaške muzike, predstavljaju poznate graditelje ovog instrumenta i najpoznatije muzičare i pevače. Pored fotografija, umetničkih slika, tambura, alata, gramafona, nalazi se i spomenik Marku Nešiću (rad vajara Stevana Filipovića) koji je živeo i stvarao krajem 19. i početkom 20. veka pronoseći tamburašku muziku širom Starog kontinenta. 


Stručnu pomoć u realizaciji pružili su Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada i Galerija Matice Srpske. Mnogi pojedinci su učestvovali time što su darovali predmete za izlaganje. Najpoznatiji među njima je Zvonko Bogdan, koji je poklonio prim Janike Balaža, koji je postavljen u staklenoj vitrini uz bistu čuvenog tamburaša.


Autor izložbe i kustos je Aleksandar Antunović. Postavka je ujedno i najava Muzeja Tamburica festa koji bi trebalo da zaživi u budućnosti.


Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan