FOTO i VIDEO: Padaju stabla na Šodrošu, jake policijske snage štite radnike, privedeno troje aktivista

FOTO i VIDEO: Padaju stabla na Šodrošu, jake policijske snage štite radnike, privedeno troje aktivista

Rano jutros, radnici JP "Vojvodinašume" i kineske kompanije CRBC došli su na Šodroš u prisustvu stotinak pripadnika intervene policije.

Juče je objavljeno da trebalo da bude posečeno 140 stabala.


Oko šest sati aktivistkinja Aleksandra Derušek Stankić objavila je na Fejsbuku da je u kamp upala policija, da ne daju aktivistima da mrdnu i da je počela "protivzakonita seča šume". Ona je naknadno uspela sam da se probije kroz šumu u zonu seče i sela na oboreno stablo. Bila je okružena policajcima koji su je nakon toga priveli.

Građanski pokret BRAVO zatražio je momentalno puštanje Aleksandre na slobodu.


U međuvremenu je, nakon manjeg sukoba (guranje) sa policijom, privedeno još dvoje aktivista – Varvara Lukač i Miloš R, a Aleksandra je puštena oko 8.30 sati.


Zvuci motornih testera i padanja stoletnih stabala čuju se od ranog jutra – poslušajte klikom OVDE.


Pokušaj da se "očisti" teren na kom će se graditi most traje više meseci, a prethodna dva dana, desetak građana je davalo manji otpor. Na teren je izašla i inspekcija koja je utvrdila da nema nezakonitih stvari. Ubrzo su im aktivisti poslali fotografije kojim su opovrgnuli njihove tvrdnje.

PS za zaštitu životne sredine: Nema nepravilnosti na Šodrošu; Stojković: Uradite svoj posao časno (FOTO)


Odgovornost

Aktivisti novosadskog Šodroš Survajver Kampa i Građanskog pokreta Bravo! Novi Sad će pokrenuti pitanje pravne odgovornosti svih lica koja su juče, 22.03.2023. godine, u svojstvu inspektora i stručnjaka Zavoda za zaštitu životne sredine potpisali lažne tvrdnje da nije prekršen zakon prilikom seče drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi jer nije posečeno, niti je obeleženo za seču, drveće sa dupljama za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa – navodi se u njihovom saopštenju uz napomenu da su "na ovaj način obmanuli javnost i opravdali primenu sile nad zakonom". 


Inspektori i službenici Zavoda za zaštitu prirode su šumarsko lovni inspektor Dragana Polić, Nataša Ružić iz pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, te službenici Zavoda za saštitu prirode Alen Kiš i Ilija Miljković. Na terenu je bio i stručnjak pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode, dr Oliver Fojkar. 

FOTO: Pat pozicija na Šodrošu, čeka se odgovor Tužilaštva, sve strane na svojim mestima


– Lažne tvrdnje u izveštaju da se ne krši zakon o zabrani seče jer nisu uočene duplje je poslužio kao uvod današnjoj seči drveća uz veliko prisustvo policije. Seča je, nakon više meseci i otpora aktivista, počela u utorak, ali je zaustavljena nakon otpora aktivista i insistiranja na tome da se krše propisi jer je seča izričito zabranjena do 1. avgusta – zaključuju u saopštenju Šodroš Survajver Kampa i Građanskog pokreta Bravo!

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Серафим

  pre 183 dana i 4 sata

  Мени пола фамилије ради у полицији, и са свима сам поједино раскрстио баш због тог односа "ја само радим свој посао, морам децу да на'раним"..... Нема везе што штите криминалце, бију свој народ, нема везе.....ипак је плата од 500 евра изговор....Па није, одговор је поштовање закона и устава. Али, овде ауторите газе по закону и уставу, пљунули су и на заставу и државност јер газе по народу, а без народа нема ни државе.

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Mare

  pre 183 dana i 3 sata

  Mafija u plavom. Privatna država, bravo krezubi g*** cenzurisano ***ni.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Gore od goreg svaki dan

  pre 183 dana i 37 minuta

  Policija mora da radi svoj posao, jer taj hleb jedu i oni i njihove porodice.
  Problem su oni koji im naređuju.
  Znate daleke 2012-te je za Gradonačelnika Novog Sada izabran drugi čovek, po glasovima.
  Ali je partija iz Belog Grada naredila da to tako ne može i magično je gradonačelnik postao njihov čovek. Tada su pokazali odmah ko su i kakvi su.
  Pa zašto nas ovo danas čudi?
  Tražite od 3 do 10.000 dinara i prodajte sve oko sebe.
  Oni vas rado kupuju.
  A pustite "investitore" da vladaju vašim životom!

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Серафим

  pre 182 dana i 19 sati

  Баш због тог односа "мора да ради свој посао због леба" смо ту где јесмо.....И ја сам могао, као и сви да повучем везу и запослим се у муп, али ме било срамота.... Возим зато шлепер за 5 пута већу плату, и не дижем руку на свој народ зарад власти и коре леба.... Полиција треба да буде сервис грађана, а не нечија ударна песница и батинаши.....и докле год је тако, неће имати поштовање од стране народа.

  Oceni komentar:
  3
  3