FOTO I VIDEO: Studenti i građani "talasaju" Novi Sad, govorili Nikola Sibinčić i Sergej Trifunović

FOTO I VIDEO: Studenti i građani "talasaju" Novi Sad, govorili Nikola Sibinčić i Sergej Trifunović

Sedmi protest "1 od 5 miliona - Stop krvavim košuljama" u Novom Sadu počeo je danas na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta u 18 časova.

Kao i prošlog petka, protestu su se prethodno priključili studenti Univerziteta u Novom Sadu. Oni su se okupili u 17 sati kod fontane ispred Studentskog doma "Slobodan Bajić" gde im se obratio glumac Sergej Trifunović, predsednik "Pokreta slobodnih građana" a zatim i predvodio kolonu koja je išla ka centru. Zajedno sa njim, akademski građani su uzvikivali "Ostavke!", "Vučiću, lopove!". Na kratko su zastali na raskrsnici kod Izvršnog veća, stajali ispred reportera RTV-a kojima su uzvikivali "Lopovi – RTV!", seli su na put i nastavili da zvižde a zatim nastavili šetnju. Studentima su se obratili parolama "Studenti ne ćute!", a građanima sa "Izlazite napolje!", "Čiji grad – naš grad!", "Bando napredna" i "Vučiću odlazi!" Tačno u 18 časova, stigli su na Pozorišni trg.Na trgu ispred SNP-a i tokom trajanja protesne šetnje izložene su Koraksove karikature, a jedan od njegovih novijih radova – na kojem je prikazan Aleksandar Vučić kako se grčevito drži za glasačku kutiju i tako pokušava sačuvati od talasa građanskog nezadovoljstva – predstavlja i glavnu poruku novog protesta: Talasaj!

 Okupljenim građanima ispred pozorišta prvo se obratio  student, sportista i višestruki pobednik takmičenja u besedništvu Nikola Sibinčić. Pozdravio je "slobodne građane otetoga grada". Rekao je da ostaje ovde i da ga niko neće oterati, da Vučić ne može da odloži svoj kraj a da će krivcima za sadašnje loše stanje u društvu suditi istorija. "Ovo je pravo vreme, ovo je ta šansa, mi smo ti ljudi!"Sibinčić je rekao je da ekspanzija virusa u srbiji ne traje od pocetka januara već skoro 10 godina. Obavestio je prisutne da zbog zdravstvenih problema u Novi Sad nije došao čuveni karikaturista Predrag Koraksić Koraks. Umesto njega, govorio je Sergej Trifunović.

 Trifunović je rekao da je razočaran odzivom studenata koji su uvek bili nosioci promena i primetio je da je kod studenskog doma "Bajić" danas bilo oko 300 do 350 studenata a menza je bila puna. Oštrim rečima i svojim prepoznatljivom "necenzurisanim" rečnikom kritikovao je i Nenada Čanka i rekao je da neće dozvoliti da se Vojvodina otcepi...Rekao je da zlo u Srbiji traje 29 godina,a da su najveći problem Ljajići, Čanci, Jovanovići...Poručio je da se u zemlji mora vratiti čvrstina i snaga institucija i da tada neće biti važno ko je na vlasti da bi sve funkcionisalo. Dodao je i da  je ušao u politiku da bi je vratio građanima. Okupljene Novosađane oko 18.40 sati poveo je u šetnju rečima da želi da digne Novi Sad na noge. Uz već uobičajene pesme, mogle su se čuti poruke: "Izlazi i bori se!", "Ostavke"...

 


Podsećamo da je grad jutros osvanuo oblepljen plakatima u kojima su vređani učesnici protesta. Građani su skidali uvredljive plakate na mestima na kojima su nailazili na njih.Po nezvaničnim procenama, na protestu je bilo između tri i četiri hiljade nezadovoljnih građana.  Pogledajte video snimak dela šetnje: 


 

RUTA SEDMOG PROTESTA:

Sa Pozorišnog trga kolona skreće desno duž ulice Jovana Subotića, zatim levo u Kisačku, pa opet levo u Bulevar kralja Petra Prvog. Nakon toga skreće se na Bulevar oslobođenja, pa u Jevrejsku a zatim se  vraća na raskrsnicu kod Norka, gde je i kraj ovonedelljne šetnje.

Oceni vest:
22
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 142 dana i 1 sat

  Kako su protesti samo u Novom Sadu, imali protesta i u drugim gradovima ili je to samo planirano u Novom Sadu

  Oceni komentar:
  6
  2
Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište novorođenčad isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu restorani novi sad servisne informacije novosađani gradsko groblje sahrane servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja RHMZ matičar novi sad elektrovojvodina bez vode Isključenje struje isključenja struje vremenska prognoza jkp lisje jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija Novo naselje horoskop bebe