FOTO I VIDEO: Žene na čelu osmog protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu

FOTO I VIDEO: Žene na čelu osmog protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu

Osmi po redu skup nezadovoljnih građana Novog Sada počeo je u 18 časova na Pozorišnom trgu.

Kako je planirano, ovonedeljno okupljanje pod sloganom "Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama" protiče u duhu borbe za ženska prava te su  bile najavljene isključivo govornice, ali se ipak pojavio i govornik iznenađenja, kog su Novosađani oduševljeno pozdravili...Dragana Trifković
, analitičarka iz Beograda, rekla da joj je čast što je pozvana da se obrati okupljenim građanima navodeći da "ovo što mi živimo nije demokratija već anarhija začinjena primitivizmom u kojoj batinaške horde krstare Srbijom i obračunavaju se sa neistomišljenicima".

Oni napadaju žene u kabinetima, tramvajima, pale kuće novinarima, a sve ih štiti Aleksandar Vučić  rekla je Trifković.Rekla je da ne smemo da dozvolimo da ovi ljudi postanu deo neke nove vlasti, a "novosadsku princezu" Maju Gojković  je označila kao oličenje tog sistema – "žena bez stava, politike, ideologije, koja prelazi iz stranke u stranku, da bi dobila ono što joj ne pripada." Po rečima analitičarke, predsednica parlamenta sprečava dijalog u skupštini i sprovođenje zakona, "čak i po pitanju lečenja dece".Trifković je još dodala da vojvođanske zastave ne trebaju nikom da smetaju ali da se priča da Vučić plaća da ih bude što više, te na kraju navela i da imamo samo jednu šansu da spasemo državu i uspostavimo sistem.Predstavnica inicijative "Mame su zakon", Ivana Tanasijević je naglasila značaj solidarnosti, jednakih prava za sve i pozvala  građane da budu zajedno u ovoj borbi.

– Hoćemo smenjivu vlast, da bi se deca rađala u našoj zemlji i da bi svi imali pravo na slobodu i dostojanstvo – rekla je Tanasijević.Studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov je pozdravila kolege koje su organizovano došle iz kampusa, reakvši da je ona jedna od 3.600.000 žena u Srbiji i "Jedna od pet miliona".

– Ova vlast ne poštuje studente i njihov trud, vređa njihove profesore, a poslove daje ljudima sa kupljenim diplomama.  Na taj način  teraju mlade da beže iz Srbije a Aleksandar Vučić  se slika sa bakama čije je unuke oterao – dodaje studentkinja Univerziteta u Novom Sadu.

 


– Ne poštuju zdrav razum i logiku a građane obasipaju rijalitijima, Informerima i lepim obećanjima...To su razlozi zbog kojih će se protesti nastaviti svakog petka – zaključuje Radujkov i poručuje da građani ostaju a da su "oni ti koji odlaze".Aleksandra Jerkov
je najavila gosta iznenađenja – novinara iz Grocke Milana Jovanovića koji je bio žrtva svoje težnje za istinom zbog koje su on i supruga umalo platili glavom. Rekao je da vlast i opozicija trebaju građanima da polažu račune i da su "oni tu zbog nas a ne mi zbog njih". Okupljeni građani su ga oduševljno pozdravili uzvicima "Ne daj se, Milane!"Aleksandra Jerkov je nastavila rečima da ovo sa Milanom "ne sme proći" jer se može desiti "svakome od nas". Rekla je da Novi Sad neće dati Milana niti bilo kog poštenog čoveka, te da o Vojvodini ne treba da pričaju "ni oni koji su od nje profitirali niti oni koji su došli da nas uče o njoj".

Pre šetnje, protest se na pet minuta preselio ispred Gradske kuće gde su nezadovoljni građani pravili buku pet minuta a zatim su nastavili najavljenom rutom.

 Kao što je najavljeno, ovonedeljna šetnja je završena ispred "Promenade".

 


Poslušajte deo govora analitičarke Dragane Trifković:

 

Oceni vest:
15
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 1433 dana i 11 sati

  Zaljubio sam se u Sašku Radujkov, moram priznati...

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Dodjoš

  pre 1433 dana i 7 sati

  Zar u Novom Sadu nema niko da govori na protestu ,pa mora analitičarka ,analitičarka čega ??? Iz Bg i novinar iz Grocke da nam govore šta nam nije dobro u NS i Vojvodini ,?????

  Oceni komentar:
  2
  8
 • @Dodjos

  pre 1432 dana i 11 sati

  Problemi zbog kojih se protestuje nisu lokalne prirode.
  Problem je truo i do srži korumpiran i otet sistem vlasti. To se posle respektuje na sve lokale sa svojim specificnostima ali je problema koren u vlasti na svim nivoima amonovan sa vrha.
  Kad uklonimo ovu stetocinsku gamad, bavicemo se lokalnim problemima.

  Oceni komentar:
  1
  4