FOTO: Irena Josifoska i Camerata Academica oduševili Novosađane

FOTO: Irena Josifoska i Camerata Academica oduševili Novosađane

U sredu uveče je u prelepom ambijentu Katoličke porte održan koncert klasične muzike ansambla "Camerata Academica" iz Novog Sada sa solistkinjom Irenom Josifoska.

Na programu su bila dela Vivaldija, Hajdna i Griga, a koncertu je prisustvovao velik broj Novosađana.

Da podsetimo, ovaj događaj realizovan je u okviru Festivala klasične muzike NEO, koji je pokrenut s ciljem edukacije i promocije mladih muzičara i stvaranja nove publike organizovanjem programa na neuobičajenim mestima u gradu.

Organizator koncerta bila je Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

IRENA JOSIFOSKA rođena je 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski,  u muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu, zatim je nastavila školovanje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića i na "Hochschule für Musik" u Detmoldu,u Nemačkoj, u klasi prof. Ksenije Janković. 2017.godine u maju je bila najmlađi polufinalista na takmičenju “Kraljice Elizabete” u Briselu, u Belgiji.

Osvojila je oko 50 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su  međunarodna takmičenja “Dotzauer”, u Nemačkoj, "Herann“, u Češkoj republici,  međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, “Petar Konjović”, “Beogradski podijum mladih talenata“, “Auryn takmičenje kamerne muzike” itd. Četiri puta je bila laureat i dobitnica “Specijalne nagrade međunarodnog žirija” na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Na velikom konkursu "Jeunesses musicales" 2015.godine,kao najmlađi učesnik, bila je finalista, dobitnik nagrade publike i više specijalnih nagrada.

Dobitnica je više priznanja, kao sto su "Svetosavska nagrada", "Pokrajinska nagrada", "Zlatno zvonce", nagrada "Stanojlo Rajičić" za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u Galeriji SANU u Beogradu, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina u 2015.godini i drugih.

"CAMERATA ACADEMICA" je profesionalni kamerni ansambl Akademije umetnosti u Novom Sadu, a članove orkestra čine najbolji mladi muzičari – asistenti, docenti i talentovani studenti. „Kamerata akademika” sarađivala je s mnogim renomiranim domaćim i stranim solistima (Stefan Milenkovic, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštjan Lipovšek, Julija Hartig, Lidija i Sanja Bizjak, Mateja Marinković), a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje servisne informacije RHMZ jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad novosađani betanija sahrane klinika za ginekologiju i akušerstvo restorani novi sad gradsko groblje vremenska prognoza novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode horoskop bez vode Vreme u Novom Sadu isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosadsko porodilište bez struje elektrovojvodina servisne informacije novi sad bebe