FOTO: Irena Josifoska i Camerata Academica oduševili Novosađane

FOTO: Irena Josifoska i Camerata Academica oduševili Novosađane

U sredu uveče je u prelepom ambijentu Katoličke porte održan koncert klasične muzike ansambla "Camerata Academica" iz Novog Sada sa solistkinjom Irenom Josifoska.

Na programu su bila dela Vivaldija, Hajdna i Griga, a koncertu je prisustvovao velik broj Novosađana.

Da podsetimo, ovaj događaj realizovan je u okviru Festivala klasične muzike NEO, koji je pokrenut s ciljem edukacije i promocije mladih muzičara i stvaranja nove publike organizovanjem programa na neuobičajenim mestima u gradu.

Organizator koncerta bila je Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

IRENA JOSIFOSKA rođena je 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira sa 5 godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoski,  u muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu, zatim je nastavila školovanje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Marka Miletića i na "Hochschule für Musik" u Detmoldu,u Nemačkoj, u klasi prof. Ksenije Janković. 2017.godine u maju je bila najmlađi polufinalista na takmičenju “Kraljice Elizabete” u Briselu, u Belgiji.

Osvojila je oko 50 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su  međunarodna takmičenja “Dotzauer”, u Nemačkoj, "Herann“, u Češkoj republici,  međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, “Petar Konjović”, “Beogradski podijum mladih talenata“, “Auryn takmičenje kamerne muzike” itd. Četiri puta je bila laureat i dobitnica “Specijalne nagrade međunarodnog žirija” na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije. Na velikom konkursu "Jeunesses musicales" 2015.godine,kao najmlađi učesnik, bila je finalista, dobitnik nagrade publike i više specijalnih nagrada.

Dobitnica je više priznanja, kao sto su "Svetosavska nagrada", "Pokrajinska nagrada", "Zlatno zvonce", nagrada "Stanojlo Rajičić" za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010 održan u Galeriji SANU u Beogradu, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najuspešnijeg mladog umetnika do 30 godina u 2015.godini i drugih.

"CAMERATA ACADEMICA" je profesionalni kamerni ansambl Akademije umetnosti u Novom Sadu, a članove orkestra čine najbolji mladi muzičari – asistenti, docenti i talentovani studenti. „Kamerata akademika” sarađivala je s mnogim renomiranim domaćim i stranim solistima (Stefan Milenkovic, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštjan Lipovšek, Julija Hartig, Lidija i Sanja Bizjak, Mateja Marinković), a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja klisa promenada KCV jkp novosadska toplana novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište novorođenčad bebe jkp lisje JGSP "Novi Sad" isključenja struje sahrane novi sad matičar novi sad šoping centar promenada servisne informacije novi sad betanija isključenje vode novosađani Spens servisne informacije Isključenje struje klinički centar vojvodine Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje bez vode