FOTO: Izložba novosadskih umetnika otvorena u Austriji

FOTO: Izložba novosadskih umetnika otvorena u Austriji

Dvanaestoro lokalnih umetnika predstavilo se kroz radove na papiru, od papira i uz upotrebu kamena ili makaza.

U okviru internacionalne umetničke razmene Cooperation extended – Art links, udruženog projekta Kulturnog centra Novog Sada i Međunarodnog festivala vizeulne umetnosti "Dunavski dijalozi", pre nedelju dana, 19. oktobra, otvorena je u austrijskom gradu Holabrunu izložba likovnih umetnika iz Novog Sada, javlja KCNS


Od ukupno dvanaest izlagača, čak osam je prisustvovalo otvaranju i provelo nekoliko dana u Holabrunu, upoznajući se sa lokalnim umetnicima, aktuelnom situacijom likovne scene u Donjoj Austriji, kao i sa kulturnim dobrima.


Izložba novosadskih umetnika pod nazivom "Kamen – papir – makaze" nastavak je uspešne saradnje sa austrijskim likovnim udruženjima. Da podsetimo, prošle 2017. godine, dvanaest holabrunskih umetnika predstavilo je svoje radove u Galeriji Rajka Mamuzića, a u toku 2014. godine realizovane su četiri izložbe tridesetak umetnika iz Austrije i Srbije, u Medlingu i Badenu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Izložba novosadskih umetnika u Galeriji udruženja umetnika GrenzArt iz Holabruna u Austriji traje do 18. novembra tekuće godine.

 

ROCK, PAPER, SCISSORS: Izložba "Kamen – papir – makaze" predstavlja dvanaest umetnika iz Novog Sada kroz radove na papiru, od papira, uz upotrebu kamena ili makaza: crteži, kolaži, litografija, objekti, video instalacija…


Tema se odnosi na korišćeni materijal sa jedne, a sa druge strane poredi život i umetnost sa poznatom igrom, kao i sa manje zabavnim i složenim pojavama poput: pitanja moći, (ne)pravde, donošenja odluka u kriznim situacijama, faktora sreće ili postojanja više sile koja ponekad prevagne nad veštinom i napornim radom, i uopšte čini ravnotežu koju često sami narušavamo.


O pomenutim problemima u svojim delima promišljali su sledeći novosadski autori: Danijel Babić, Danica Bićanić, Maja Erdeljanin, Goran Despotovski, Jelena Đurić, Goran Jureša, Nebojša Lazić, Lazar Marković, Mileta Poštić, Monika Sigeti, Jelena Sredanović i Georg Vinokic.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan