FOTO: Izložba o Novom Sadu kao žal za lepim i prošlim vremenima

FOTO: Izložba o Novom Sadu kao žal za lepim i prošlim vremenima

Početkom nedelje u dvorcu "Eđšeg" otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Novi Sad u mozaiku vremena", autorke Čile David. Dugogodišnja fotoreporterka "Mađar soa" pokušala je da dočara razvoj glavnog grada Vojvodine, prikazujući mnoge gradske lokacije starim i novim slikama, kako bi posetioce podsetila na to koliko zgrada i ulica je nestalo, ili promenilo svoj nekadašnji izgled.


Govoreći o tome kako je nastala ideja o izložbi, Čila David je kazala da vreme briše mnoge stvari iz ljudskog sećanja, kao što se fotografije brišu sa memorijske kartice fotoaparata.

- Upravo u tome je snaga i čar fotografije, da sačuva te momente od zaborava za neke koji će doći posle nas i neće imati sećanja na mnoge stvari. Htela sam da provetrim arhivu "Mađar soa" koja čuva dragocene momente na filmovima i fotografijama, i da ih iznesem na svetlost dana. Želela sam to podeliti sa svima – rekla je David.


Istoričarka Agneš Ozer je na otvaranju kazala da nakon svakog graditeljskog ciklusa ostaje žal za lepim i prošlim vremenima, koje sada imamo samo na fotografijama i razglednicama.

- To su trenuci koje su zabeležili fotografi i fotografkinje kao što je Čila David. To je momenat zabeležen za večnost i u tome je čar fotografije. Jedan pritisak prstom, aparat škljocne i zabeleži trenutak našeg prošlog života. Izložbu čine vizuelne beleške o prošlosti, ali i o budućnosti. Danas smo u jednom od tih obnovljenih prostora, koje pretenduje da izraste u kultno mesto koje ima svoj duh u ovom gradu, i koje mladalačkom energijom privlači sadašnje Novosađane. Ova izložba je i dobar povod za buđenje uspomena i za razmišljanje o budućnosti, zato ga treba iskoristiti, jer ovo je život – kazala je Ozer.


Novinar Ilija Tucić rekao je da Čila David sa svojim radovima ukršta dušu posmatrača sa duhom mesta koje se nalazi na fotografijama.

- Mislim da Čila sa ovim fotografijama svakog od nas, na neki način, čini toliko dragocenim i veličanstvenim, da se osećamo nekako vrednim življenja pod ovim našim nebom novosadskim, vojvođanskim. Ovo nije samo izložba, već i avantura na koju smo svi pojedinačno pozvani – kazao je Tucić.

 


Pored svojih fotografija, kojih je bilo izloženo najviše, autorka je koristila i stare radove svih nekadašnjih fotoreportera "Mađar soa" koji su prikazali stari izgled Novog Sada. Takođe, za potrebe izložbe, fotografije i dokumente ustupili su i Arhiv grada Novog Sada, istoričar amater Zoran Knežev, ali i mnogi pojedinci iz sveta fotografije.

Izložba može da se pogleda svaki dan do 30. novembra, a posetioci treba samo da se jave obezbeđenju. Ulaz je besplatan.



ČILA DAVID je rođena u Novom Sadu. Završila je Karlovačku gimnaziju, a na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo stekla je diplomu na smeru za fotoreportere. Radi u redakciji dnevnog lista Mađar so. Pre dvanaest godina završila je Ženske studije i istraživanja. Kao član Foto-kino i video kluba Vojvodine učestvuje na izložbama i osvaja nagrade. Svojim fotografijama svedoči o poplavama, zemljotresima i demonstracijama. Saradnica je časopisa "Vojvođanski magazin". Radovi su joj objavljivani u domaćim i stranim dnevnim i mesečnim izdanjima.


Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stari Novosadjanin

  pre 1648 dana i 4 sata

  Žal za lepim i prošlim vremenima = Vreme kad nije bilo dođoša

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Milos

  pre 1648 dana i 3 sata

  hahaha, free of dodjoš`s

  Oceni komentar:
  6
  0