FOTO: Izložba o Novom Sadu kao žal za lepim i prošlim vremenima

FOTO: Izložba o Novom Sadu kao žal za lepim i prošlim vremenima

Početkom nedelje u dvorcu "Eđšeg" otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Novi Sad u mozaiku vremena", autorke Čile David. Dugogodišnja fotoreporterka "Mađar soa" pokušala je da dočara razvoj glavnog grada Vojvodine, prikazujući mnoge gradske lokacije starim i novim slikama, kako bi posetioce podsetila na to koliko zgrada i ulica je nestalo, ili promenilo svoj nekadašnji izgled.


Govoreći o tome kako je nastala ideja o izložbi, Čila David je kazala da vreme briše mnoge stvari iz ljudskog sećanja, kao što se fotografije brišu sa memorijske kartice fotoaparata.

- Upravo u tome je snaga i čar fotografije, da sačuva te momente od zaborava za neke koji će doći posle nas i neće imati sećanja na mnoge stvari. Htela sam da provetrim arhivu "Mađar soa" koja čuva dragocene momente na filmovima i fotografijama, i da ih iznesem na svetlost dana. Želela sam to podeliti sa svima – rekla je David.


Istoričarka Agneš Ozer je na otvaranju kazala da nakon svakog graditeljskog ciklusa ostaje žal za lepim i prošlim vremenima, koje sada imamo samo na fotografijama i razglednicama.

- To su trenuci koje su zabeležili fotografi i fotografkinje kao što je Čila David. To je momenat zabeležen za večnost i u tome je čar fotografije. Jedan pritisak prstom, aparat škljocne i zabeleži trenutak našeg prošlog života. Izložbu čine vizuelne beleške o prošlosti, ali i o budućnosti. Danas smo u jednom od tih obnovljenih prostora, koje pretenduje da izraste u kultno mesto koje ima svoj duh u ovom gradu, i koje mladalačkom energijom privlači sadašnje Novosađane. Ova izložba je i dobar povod za buđenje uspomena i za razmišljanje o budućnosti, zato ga treba iskoristiti, jer ovo je život – kazala je Ozer.


Novinar Ilija Tucić rekao je da Čila David sa svojim radovima ukršta dušu posmatrača sa duhom mesta koje se nalazi na fotografijama.

- Mislim da Čila sa ovim fotografijama svakog od nas, na neki način, čini toliko dragocenim i veličanstvenim, da se osećamo nekako vrednim življenja pod ovim našim nebom novosadskim, vojvođanskim. Ovo nije samo izložba, već i avantura na koju smo svi pojedinačno pozvani – kazao je Tucić.


Pored svojih fotografija, kojih je bilo izloženo najviše, autorka je koristila i stare radove svih nekadašnjih fotoreportera "Mađar soa" koji su prikazali stari izgled Novog Sada. Takođe, za potrebe izložbe, fotografije i dokumente ustupili su i Arhiv grada Novog Sada, istoričar amater Zoran Knežev, ali i mnogi pojedinci iz sveta fotografije.

Izložba može da se pogleda svaki dan do 30. novembra, a posetioci treba samo da se jave obezbeđenju. Ulaz je besplatan.


ČILA DAVID je rođena u Novom Sadu. Završila je Karlovačku gimnaziju, a na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo stekla je diplomu na smeru za fotoreportere. Radi u redakciji dnevnog lista Mađar so. Pre dvanaest godina završila je Ženske studije i istraživanja. Kao član Foto-kino i video kluba Vojvodine učestvuje na izložbama i osvaja nagrade. Svojim fotografijama svedoči o poplavama, zemljotresima i demonstracijama. Saradnica je časopisa "Vojvođanski magazin". Radovi su joj objavljivani u domaćim i stranim dnevnim i mesečnim izdanjima.


Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stari Novosadjanin

  pre 147 dana i 21 sat

  Žal za lepim i prošlim vremenima = Vreme kad nije bilo dođoša

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Milos

  pre 147 dana i 19 sati

  hahaha, free of dodjoš`s

  Oceni komentar:
  6
  0
betanija Isključenje struje Novo naselje Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje ishrana bez struje bebe Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad isključenja struje vremenska prognoza bez vode protest promenada RHMZ novi sad novosadsko porodilište novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad sahrane Vreme u Novom Sadu isključenje vode