FOTO: Izložba "Sjaj renesanse" otvorena u Muzeju Grada

FOTO: Izložba "Sjaj renesanse" otvorena u Muzeju Grada

Čuvena italijanska izložba "Sjaj renesanse", koja je sa velikim uspehom održana u brojnim svetskim metropolama, otvorena je 19. aprila u Novom Sadu.

Postavka preko 30 eksponata smeštena je u Muzeju grada Novog Sada, trajaće do 15. juna, i biće otvorena radnim danima osim ponedeljkom od 10 do 18 časova. 


Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća. Predstavljeni su brojni svečani kostimi rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika.


Ovi kostimi izloženi su na postoljima a pored njih nalaze se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. Izložbu zaokružuje “Vladareva gozba”, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe, koja omogućuje posetiocu da se približi drugom važnom aspektu italijanske kulture u prošlosti – enogastronomiji.Projekat na osnovu kojeg je realizovana ova izložba nastao je 1989. u Mantovi. Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada u periodu od  1994. do 1998. i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove a od 2002. i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova.


Organizatori izložbe su Muzej grada Novog Sada, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i "King Studio" Fausta Fornazarija.


Foto: Antonio Ahel

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan