FOTO: JKP "Vodovod i kanalizacija" oslikava reni bunare na Sunčanom keju

FOTO: JKP "Vodovod i kanalizacija" oslikava reni bunare na Sunčanom keju

Street art i mural za urbani pečat Novog Sada.

Omiljeno šetalište Novosađana i jedan od simbola Grada, uskoro će biti obogaćen muralima. Kej će pored uređenih staza, klupa za odmor, pogleda na Dunav i Petrovaradinsku tvrđavu, od novembra imati i oslikane reni bunare. Iza ove umetničke akcije stoji JKP "Vodovod i kanalizacija".

Prema rečima Kolje Kočiša, rukovodioca Sektora odnosi sa javnošću ovog javnog gradskog preduzeća, u programu poslovanja "Vodovoda" za 2017. godinu bilo je planirano uređenje šest reni bunara na Sunčanom keju – od Filozofskog fakulteta do Štranda. Za oslikavanje reni bunara zadužen je novosadski umetnik i dizajner Stefan Stanojević.


Pre i posle oslikavanja: Reni bunar na Sunčanom keju


- Reni bunari jesu neposredna zona sanitarne zaštite, a svedoci smo da je njihova okolina godinama bila zapuštena. Prostor oko reni bunara smo već sredili, a cilj nam je da kroz projekat muralizacije reni bunara dobijemo jedan potpuno uređen prostor. U zavisnosti od vremenskih prilika, očekujem da do početka novembra bude gotovo svih šest murala –
rekao je Kočiš.

Kako nam je objasnio Kočiš, izabrano je konceptualno rešenje odnosno da svi reni bunari budu oslikani u istom stilu, da imaju jedinstven pečat u skladu sa okolinom. Konsultovani su ljudi iz JP "Urbanizam" i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kako muralizacija ne bi poremetila živi svet kojem je tu stanište, a i da se sam umetnički akt uklopi u prostor za rekreaciju, što Kej i jeste.

- O svakom detalju smo vodili računa. Zbog toga će boje biti svedenije i mirnije, kako crtež ne bi odskakao već je u direktnoj vezi sa okolinom. Samim reni bunarima daćemo jedan urban pečat, a očekujem da će ovaj street art imati i kulturnu težinu. Svesno smo dali šansu umetniku iz Novog Sada, kako bi cela priča imala lokalnu auru. Da smo samo okrečili reni bunare, neko bi ih opet išarao. Ovako ćemo stati uz rame svetskim gradovima koji praktikuju muralizaciju ovakvih objekata. Za narednu godinu planiramo i osvetljenje reni bunara, čime će projekat biti gotov – objasnio je naš sagovornik.


NOVA DOZA MODERNOG: Stefan Stanojević već 15 godina se bavi muralima, a iza sebe u Novom Sadu ima dosta oslikanih objekata. Kako kaže, reni bunari su ogroman izazov za njega.

- Reni bunari sa Keja možda izgledaju mali, ali kad im priđete shvatite da je to ogromna građevina, što iziskuje kompleksnu organizaciju samog stvaranja murala. Ideja je dobra, udahnućemo gradu novu dozu urbanog i modernog. Već od prolaznika čujem pozitivne komentare, sviđa im se muralizacija reni bunara. Rad neće biti apstraktan, da provocira, već je prilagođen okolini. Ujedno, to i jeste odlična preventiva da ne bude ruglo, išarano raznim grafitima. Kad klinci vide trud i rad, imaju poštovanje prema uličnim umetnicima i neće da ga oskrnave – čuli smo od Stefana.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan