FOTO: Kad Štrand postane drugi dom

FOTO: Kad Štrand postane drugi dom

Negde u pozadini Štranda, u debelom hladu vrba i topola, u ulicama koje nose ime po cveću već godinama i decenijama okuplja se ekipa koja otvara i zatvara svaku sezonu.

To su stari štrandaroši, koji generacijama čuvaju svoje mesto i kabine koje prenose u amanet deci, a sada već i unucima. Za njih su ovi prostori od tek dva kvadrata letnja rezidencija o čijem se enterijeru i eksterijeru brinu s puno ljubavi i pažnje.

Gospođa Dragica održava jednu od najlepših baštica na novosadskoj plaži.

- Skoro ceo život sam na Štrandu. Od početka pa do kraja sezone dolazim skoro svaki dan. Najlepše je rano ujutru pre gužve i predveče, kada se raziđu ljudi pa ostanemo mi najuporniji. Ova moja bašta ima nekih petnaestak godina i tu ima svega. Školjkica, starih panjeva koja je voda oblikovala, pištike koje vole hladovinu, pa i jagoda - priča nam Dragica.

Gospođa Juca se brine o ulici Jorgovana. Zatekli smo je kako grablje suvo lišće ispred svoje kabine u kojoj je oko 35 godina. 

- U našoj ulici ima 33 bašte oko 3 drveta. Imali smo čak i loze koje su se uspuzale po gredama, ali nam je napala neka vaš pa nam se osušila nažalost - kaže ova sugrađanka.

U skrovitom prostoru između kabina i spoljne žice zatekli smo i gospodu u partiji remija koja po ovoj vrućini razmenjuju ladne kartaroške poglede.

Jedan od njih, gospodin Mitar, pokazao nam je svoj izum.

-Imao sam problem, kada čitam malo teža izdanja, da mi padne knjiga i probudi me iz dremke. Zbog toga sam konstruisao ovu čitaljku. Potpuno je podesivam spram ugla čitanja, imam štipaljke koje drže strane da mi vetar ne raskupusa štivo i stalak za naočare. Sa jedne strane su naočare za daljinu, a sa druge za blizinu - demonstrirao nam je gospodin Mitar.

Pogledajte još fotografija Štrandaroša u albumu ispod vesti.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan