FOTO: Kad Štrand postane drugi dom

FOTO: Kad Štrand postane drugi dom

Negde u pozadini Štranda, u debelom hladu vrba i topola, u ulicama koje nose ime po cveću već godinama i decenijama okuplja se ekipa koja otvara i zatvara svaku sezonu.

To su stari štrandaroši, koji generacijama čuvaju svoje mesto i kabine koje prenose u amanet deci, a sada već i unucima. Za njih su ovi prostori od tek dva kvadrata letnja rezidencija o čijem se enterijeru i eksterijeru brinu s puno ljubavi i pažnje.

Gospođa Dragica održava jednu od najlepših baštica na novosadskoj plaži.

- Skoro ceo život sam na Štrandu. Od početka pa do kraja sezone dolazim skoro svaki dan. Najlepše je rano ujutru pre gužve i predveče, kada se raziđu ljudi pa ostanemo mi najuporniji. Ova moja bašta ima nekih petnaestak godina i tu ima svega. Školjkica, starih panjeva koja je voda oblikovala, pištike koje vole hladovinu, pa i jagoda - priča nam Dragica.

Gospođa Juca se brine o ulici Jorgovana. Zatekli smo je kako grablje suvo lišće ispred svoje kabine u kojoj je oko 35 godina. 

- U našoj ulici ima 33 bašte oko 3 drveta. Imali smo čak i loze koje su se uspuzale po gredama, ali nam je napala neka vaš pa nam se osušila nažalost - kaže ova sugrađanka.

U skrovitom prostoru između kabina i spoljne žice zatekli smo i gospodu u partiji remija koja po ovoj vrućini razmenjuju ladne kartaroške poglede.

Jedan od njih, gospodin Mitar, pokazao nam je svoj izum.

-Imao sam problem, kada čitam malo teža izdanja, da mi padne knjiga i probudi me iz dremke. Zbog toga sam konstruisao ovu čitaljku. Potpuno je podesivam spram ugla čitanja, imam štipaljke koje drže strane da mi vetar ne raskupusa štivo i stalak za naočare. Sa jedne strane su naočare za daljinu, a sa druge za blizinu - demonstrirao nam je gospodin Mitar.

Pogledajte još fotografija Štrandaroša u albumu ispod vesti.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja horoskop raspored sahrana novi sad novosađani RHMZ Isključenje struje jkp novosadska toplana Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje bez vode Dom zdravlja Novi Sad mup novi sad dnevni horoskop horoskopski znaci bez struje policija betanija servisne informacije novi sad isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija MUP bebe Dom zdravlja novosadsko porodilište sahrane novi sad astrologija vremenska prognoza novi sad