FOTO: Knjiga "Novi Sad – Hronika 1970-1990" predstavljena u Gradskoj kući

FOTO: Knjiga "Novi Sad – Hronika 1970-1990" predstavljena u Gradskoj kući

Promocija nove knjige izdavačke kuće Prometej, autora Vladimira Vrgovića, održana je danas u Novom Sadu.

Promociji kjige "Novi Sad – Hronika 1970-1990" u Gradskoj kući prisustvovali su Jovan Dejanović, gradonačelnik Novog Sada od 1974. do 1982. godine, kao i Boško Petrov, gradonačelnik Novog Sada od 1985. do 1989. godine,  a pored njih i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, kompozitor Jovan Adamov, fudbalski trener Milorad Кosanović, bokserski šampion Tadija Кačar, kompozitor i pijanista Svetozar Saša Кovačević, urednik i izdavač kuće Prometej Zoran Кolundžija i drugi.


Zapisi u ovoj knjizi o Novom Sadu nastavljaju se na prvu knjigu koja je pratila period od 1944. do 1969. godine, a oslanjaju se na dnevnu štampu iz tog perioda. Кroz kratke navode čitalac može da stvori sliku jednog dana života Novosađanina u Jugoslaviji. Tako se saznaje da je među Lalama krajem jula 1971. godine posebnu popularnost imala ploča "Proplakaće zora" Miše Кovača, koja je bila najprodavanija u prodavnici "Jugotona" u Dunavskoj ulici.

ZAKONITOSTI KOJE SU TRASIRALE PUT RAZVOJA GRADA: "U pitanju je jedinstvena knjiga koja obrađuje temu istorije grada u dve decenije 20. veka, a mi kroz to štivo možemo da vidimo kako je mogao da provodi svoje vreme jedan Novosađanin, imajući u vidu sve što se dešavalo u tom periodu u našem gradu. Ova knjiga je nastavak prethodne knjige koja je obrađivala nekoliko decenija pre 1970. godine, a svaki od tih perioda ima neke svoje zakonitosti koje su trasirale put razvoja grada. To je period koji je poznat po optimizmu i entuzijazmu, tada su završeni mnogi infrastrukturni projekti u gradu, a u tom vremenskom intervalu se grad pozicionirao kao industrijski i studentski centar. Ono što je posebno važno, u tom periodu primetan je i razvoj kulture, tako da je na neki način tada načinjena podloga za dobijanje titule 'Evropska prestonica kulture'. Još tada su postavljeni visoki standardi, tako da je nama danas bilo lakše da taj evropski projekat na najbolji način pripremimo i osvojimo prestižnu titulu" – rekao je na promociji Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan