FOTO: Knjiga Ratka Dmitrovića predstavljena u Kulturnom centru Grada

FOTO: Knjiga Ratka Dmitrovića predstavljena u Kulturnom centru Grada

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu" održana je 19. oktobra u Klubu "Tribina mladih" KCNS.

Promociji ovog publicističkog dela – koje, prema rečima organizatora, sadrži priloge za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa – prisustvovali su predstavnici SPC, veliki broj novinara i građani Novog Sada.

Na promociji su, pored autora Ratka Dmitrovića, govorili i književnik Pero Zubac, filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović, urednik Izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti" Milomir Kragović i glumac Miodrag Petrović.


Delove iz knjige i tekst "Zapis Antuna Radića" čitao je glumac Miodrag Petrović, a potom se prisutnima obratio gospodin Milomir Kragović.

- Između ovih korica nalazi se kompletan autorski presek i ko god hoće da analizira Ratka Dmitrovića mora da prizna je on jedini novinar sa ovih prostora koji se dosledno bavi temom koju smo mi nazvali „prilozi za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa“ – rekao je Kragović, dodavši da je knjiga antologijsko delo koje je izazvalo veliku čitalačku pažnju.

Filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović delo Ratka Dmitrovića nazvao je "istinolika priča koja traje decenijama".

- Retorika naslova Dmitrovićeve knjige je impresivna, ne pamtim da sam jednostavniji, a jezgrovitiji naslov knjige bilo kada video ili pročitao. Rekao bih da naslov „Krst na križu“ ima istu snagu kao i svih 500 stranica ovog dela. Kulturom sećanja koja je pretočena u ovu knjigu, Dmitrović pobeđuje neminovnost zaborava – istakao je dr Kuzmanović, dodavši da je knjiga neporecivi dokaz zla, a njen autor je privilegovan da svedoči u odbranu svog naroda.

Pero Zubac istakao je da je"Krst na križu" svedočanstvo doslednosti Ratka Dmitrovića.

- Ako jedna publicistička knjiga ima predgovor Vasilija Krestića, a pogovor Milovana Vitezovića, to je dovoljan podatak o njenoj vrednosti. "Krst na križu" je izuzetno štivo u vremenu optužbi, kontraoptužbi i nesuglasica – rekao je Zubac i dodao da će čitaoci u knjizi pronaći mnogo bitnih podataka, analiza i objašnjenja.


Na kraju se prisutnima obratio i sam autor (slika gore), objasnivši zašto se bavi ovom tematikom.

- Svi me pitaju šta je mene odredilo da se bavim ovom temom, a kao pripadnik stare škole novinara naučen sam da svakog dana učim nešto novo. Predstava "Golubnjača" i roman "Nož" otvorili su temu koja je drugo bila zakopana u državi u kojoj Srbi nisu smeli da spominju svoje žrtve – rekao je na promociji Ratko Dmitrović.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan