FOTO: Knjiga Ratka Dmitrovića predstavljena u Kulturnom centru Grada

FOTO: Knjiga Ratka Dmitrovića predstavljena u Kulturnom centru Grada

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu" održana je 19. oktobra u Klubu "Tribina mladih" KCNS.

Promociji ovog publicističkog dela – koje, prema rečima organizatora, sadrži priloge za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa – prisustvovali su predstavnici SPC, veliki broj novinara i građani Novog Sada.

Na promociji su, pored autora Ratka Dmitrovića, govorili i književnik Pero Zubac, filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović, urednik Izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti" Milomir Kragović i glumac Miodrag Petrović.


Delove iz knjige i tekst "Zapis Antuna Radića" čitao je glumac Miodrag Petrović, a potom se prisutnima obratio gospodin Milomir Kragović.

- Između ovih korica nalazi se kompletan autorski presek i ko god hoće da analizira Ratka Dmitrovića mora da prizna je on jedini novinar sa ovih prostora koji se dosledno bavi temom koju smo mi nazvali „prilozi za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa“ – rekao je Kragović, dodavši da je knjiga antologijsko delo koje je izazvalo veliku čitalačku pažnju.

Filozof i književnik dr Nebojša Kuzmanović delo Ratka Dmitrovića nazvao je "istinolika priča koja traje decenijama".

- Retorika naslova Dmitrovićeve knjige je impresivna, ne pamtim da sam jednostavniji, a jezgrovitiji naslov knjige bilo kada video ili pročitao. Rekao bih da naslov „Krst na križu“ ima istu snagu kao i svih 500 stranica ovog dela. Kulturom sećanja koja je pretočena u ovu knjigu, Dmitrović pobeđuje neminovnost zaborava – istakao je dr Kuzmanović, dodavši da je knjiga neporecivi dokaz zla, a njen autor je privilegovan da svedoči u odbranu svog naroda.

Pero Zubac istakao je da je"Krst na križu" svedočanstvo doslednosti Ratka Dmitrovića.

- Ako jedna publicistička knjiga ima predgovor Vasilija Krestića, a pogovor Milovana Vitezovića, to je dovoljan podatak o njenoj vrednosti. "Krst na križu" je izuzetno štivo u vremenu optužbi, kontraoptužbi i nesuglasica – rekao je Zubac i dodao da će čitaoci u knjizi pronaći mnogo bitnih podataka, analiza i objašnjenja.


Na kraju se prisutnima obratio i sam autor (slika gore), objasnivši zašto se bavi ovom tematikom.

- Svi me pitaju šta je mene odredilo da se bavim ovom temom, a kao pripadnik stare škole novinara naučen sam da svakog dana učim nešto novo. Predstava "Golubnjača" i roman "Nož" otvorili su temu koja je drugo bila zakopana u državi u kojoj Srbi nisu smeli da spominju svoje žrtve – rekao je na promociji Ratko Dmitrović.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" elektrovojvodina klisa Isključenje struje betanija promenada matičar novi sad isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište bebe Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad servisne informacije novi sad bez struje bez vode raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo šoping centar promenada jkp novosadska toplana klinički centar vojvodine isključenje vode novosadska policija jkp lisje Spens KCV novosađani sahrane novi sad