FOTO: Kovilj dobio "urbani džep", vrednost radova preko 56 miliona dinara

FOTO: Kovilj dobio "urbani džep", vrednost radova preko 56 miliona dinara

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem posetio Kovilј i u tom prigradskom mestu obišao mikrolokaciju koja je deo projekta "46 urbanih džepova", koja se realizuje u okviru "Evropske prestonice kulture".

Kako saopštavaju iz Gradske kuće, u tom mestu potpuno je opremlјen lokalitet površine javne namene na Trgu oslobođenja koji je zajednička investicija Ministarstva privrede Republike Srbije i Grada Novog Sada.


–  Ranije je na ovom mestu bila pijaca koja nije bila adekvatno organizovana, a sada Kovilјčani imaju moderan parkić, mobilne pijačne tezge, parking prostor, javnu i ambijentalnu rasvetu, kao i istaknute simbole Kovilјa – gnezdo za čuvene rode i dugačak slavski sto kao simbol gostoprimstva. Pokretači ovog projekta su anketirali stanovnike Kovilјa, koji su izrazili svoje želјe, tako da je čitav projekat definisan i realizovan isklјučivo prema zamislima i potrebama Kovilјčana
– rekao je gradonačelnik Vučević.


Ministarka Anđelka Atanasković je naglasila da je cilј tog ministarstva da jednako pomogne svim mestima u Srbiji, a da su problemi od severa do juga zemlјe u selima vrlo slični.

– Za izradu projekta i izvođenje radova na mikrolokaciji Kovilј ukupno je izdvojeno 56.289.420 dinara, a polovinu tog iznosa smo obezbedili mi, dok je ostatak finansirala lokalna samouprava. Oduševlјena sam projektom i prvi put vidim ovakav način funkcionisanja jedne pijace sa montažnim i fiksiranim tezgama. Sve je odlično urađeno i verovatno će služiti kao primer da i druga mesta preuzmu inicijativu i urade slično – izjavila je Atanasković.


Radove je izvodilo preduzeće "Put-Invest" d.o.o. Novi Sad počevši od septembra 2020. godine, a do sada je formirana parterna celina na Trgu oslobođenja, kao i pijaca koncepta "drive-thru" uz postavlјanje novih parking mesta, pešačkih staza, proširenje saobraćajne trake i ozelenjavanje postojećeg parka.Celokupan prostor "urbanog džepa" u Kovilјu se sastoji iz četiri potceline, a to su Trg oslobođenja, Centralni park, Parking – "drive-thru" pijaca i popločan plato. On je osmišlјen tako da bude bezbedan i bez arhitektonskih barijera, kako bi se obezbedio lak i siguran pristup svim korisnicima. Centralno mesto zauzima skulptura “Rodina gnezda” – simbola naselјa Kovilј, kaže se na kraju saopštenja iz Kabineta gradonačelnika. 


Foto:
 www.novisad.rs

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan