FOTO: "Ledena šuma" i ove godine u Dunavskom parku, organizatori ponosni, aktivisti upozoravaju

FOTO: "Ledena šuma" i ove godine u Dunavskom parku, organizatori ponosni, aktivisti upozoravaju

U Dunavskom parku počeli su radovi na izgradnji "Ledene šume". Ovo je peti put da se u ovom parku prirode organizuje manifestacija koja je prošle godine održana onlajn zbog epidemiološke situacije.

Kako "NS uživo" saznaje od organizatora, pribavljene su sve dozvole i saglasnosti nadležnih organa, a trenutno radnici postavljaju opremu za klizalište oko jezera.

Uzevši u obzir da je Ledena šuma mesto susreta svih generacija, uz podršku Grada Novog Sada kao i ostalih partnera na ovom projektu, besplatni sadržaji i program za sve posetioce su planirani i za ovu šestu sezonu u vidu bogatog kulturno-umetničkog programa lokalnih izvođača na centralnoj bini, gde će svi posetioci imati priliku da uživaju u predstavama pozorišnih trupa, umetničkim performansima, da se raduju i smeju uz stand up komičare, a biće upriličena i  izložba u saletli Dunavskog parka i još dosta toga zanimljivog – ističu za ovaj portal iz organizacionog tima "Ledene šume".Otvaranje je najavljeno za 17. decembar, planira se i doček Dečije Nove Godine, a manifestacija bi trebalo da traje do 16. januara 2022. godine.

Podsećamo, ne raduju se svi pretvaranju zaštićenog parka prirode u zabavni park. Naime, više organizacija civilnog društva već godinama upozorava na štetu koju ova manifestacija može da napravi na Spomeniku prirode II kategorije.


Ekološki front Novi Sad (EFNS)
je pre dve godine
u otvorenom pismu zatražio izmeštanje "Ledene šume" iz Dunavskoga parka uz obrazloženja da se "u Uredbi (Član 4.) izričito zabranjuje: promena namene površina, izvođenje investicionih radova i aktivnosti koje ne bi bile u funkciji zaštite i unapređenja parka, seča i lomljenje drveća i šiblja, uništavanje cvetnjaka, ružičnjaka i travnjaka, upotreba hemijskih sredstava, osim onih koja se koriste za zaštitu i prihranjivanje biljaka, loženje vatre i organizovanje masovnih aktivnosti na travnjacima i drugim delovima parka".

Park javno dobro koje pripada svim građanima Novog Sada, te smatramo da je nedopustivo da građani budu uskraćeni na korišćenje istog u ovom obimu – pisali su ekološki aktivisti uz napomenu da je "kritika prvenstveno upućena Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji nije smeo da izda pozitivno rešenje na održavanje manifestacije ovog tipa u parku". 


Iz udruženja "Ledena šuma" tada su rekli da su spremni za dijalog, ali su i istakli da formiranje leda na klizalištu u Dunavskom parku nema štetna dejstva po okolinu i da "tokom montiranja i demontaže, radnici podizvođača nikada nisu uništili ni jedno drvo, živicu ili žbun niti su u nadležnosti da skidaju klupe iz parka ili bilo šta slično"...

EFNS se i ove godine veoma kritički osvrnuo na pretvaranje najpoznatijeg novosadskog parka u zabavni park, takođe naglasivši da on mora biti dostupan svim Novosađanima.Izvor: Moj Novi Sad, NS uživo

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nada

  pre 62 dana i 46 minuta

  PROTIV LEDENE ŠUME U DUNAVSKOM PARKU SAM! Organizatore pitam jesu li ikada čuli za poslovicu "čega se pametan stidi-budala se ponosi"? Napravite je ispred gradske kuće, na Bećarcu, Šodrošu, Štrandu, Oficircu...
  I svi srećni i zadovoljni!

  Oceni komentar:
  2
  1