FOTO: Ledolomci "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani

FOTO: Ledolomci "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani

Za vreme bivše Jugoslavije led na Dunavu od mađarske granice do Beograda razbijali su ledolomci nekada jedne od najvećih brodarskih firmi "Heroj Pinki". Danas, posle privatizacije, čuveni brodovi "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani.

Okovani ledom, jedina dva prava ledolomca u Srbiji, usidreni čekaju da postanu staro gvožđe. Ni sam prilaz ovim brodovima nije jednostavan, jer ne postoji skela. Zajedno sa ekipom "N1", na palubu se popeo i čovek koji je pola radnog veka proveo radeći na njima.

- Pravo da vam kažem, jako mi je teško, jer sam ovde proveo 15 godina. Bilo je svega, i posla, radilo se i bilo je ispravno. Nisam ovde bio desetak godina i sad kad sam došao, ne mogu da verujem kako je to zapušteno i uništeno" – kaže Živko Modić, bivši mašinac "Vučeva" i "Čakora".

Na brodu je vreme stalo pre pet godina, zabeleživši tako poslednje trenutke kada je nekadašnji preduzeće "Pinki", a sad "Dunav grupa agregati" još uvek radilo, a brodari bili zaposleni. Motor, koji zovu i srce broda, je havarisan, ali bio bi u stanju da se pokrene. Međutim, nema ko da ga osposobi.

- To nije kao auto ili kamion, uzmeš, parkiraš, ostaviš ključeve i odeš. Pa sutra dođeš, pališ i ideš dalje. Ovde nema. Ljudi se obučavaju po tri-četiri godine, kao i kapetan. Deset-petnaest godina mora da radi da bi ušao u štos i da bi znao da obavlja svoj posao – priča za "N1" Modić i dodaje da zaposlenih na ledolomcima više nema.

"Čakor" i "Vučevo" kupljeni su 1968. godine novcem novosadskih poreskih obveznika kao plovila od strateškog značaja za zemlju. Posle jedne neuspešne privatizacije, 2011. prešli su u ruke biznismena Dušana Borovice, od kad praktično nisu u funkciji.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan