FOTO: Ledolomci "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani

FOTO: Ledolomci "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani

Za vreme bivše Jugoslavije led na Dunavu od mađarske granice do Beograda razbijali su ledolomci nekada jedne od najvećih brodarskih firmi "Heroj Pinki". Danas, posle privatizacije, čuveni brodovi "Vučevo" i "Čakor" stoje ukotvljeni i havarisani.

Okovani ledom, jedina dva prava ledolomca u Srbiji, usidreni čekaju da postanu staro gvožđe. Ni sam prilaz ovim brodovima nije jednostavan, jer ne postoji skela. Zajedno sa ekipom "N1", na palubu se popeo i čovek koji je pola radnog veka proveo radeći na njima.

- Pravo da vam kažem, jako mi je teško, jer sam ovde proveo 15 godina. Bilo je svega, i posla, radilo se i bilo je ispravno. Nisam ovde bio desetak godina i sad kad sam došao, ne mogu da verujem kako je to zapušteno i uništeno" – kaže Živko Modić, bivši mašinac "Vučeva" i "Čakora".

Na brodu je vreme stalo pre pet godina, zabeleživši tako poslednje trenutke kada je nekadašnji preduzeće "Pinki", a sad "Dunav grupa agregati" još uvek radilo, a brodari bili zaposleni. Motor, koji zovu i srce broda, je havarisan, ali bio bi u stanju da se pokrene. Međutim, nema ko da ga osposobi.

- To nije kao auto ili kamion, uzmeš, parkiraš, ostaviš ključeve i odeš. Pa sutra dođeš, pališ i ideš dalje. Ovde nema. Ljudi se obučavaju po tri-četiri godine, kao i kapetan. Deset-petnaest godina mora da radi da bi ušao u štos i da bi znao da obavlja svoj posao – priča za "N1" Modić i dodaje da zaposlenih na ledolomcima više nema.

"Čakor" i "Vučevo" kupljeni su 1968. godine novcem novosadskih poreskih obveznika kao plovila od strateškog značaja za zemlju. Posle jedne neuspešne privatizacije, 2011. prešli su u ruke biznismena Dušana Borovice, od kad praktično nisu u funkciji.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop servisne informacije novi sad vremenska prognoza vremenska prognoza novi sad novorođenčad raspored sahrana novi sad bebe pošte srbije bez struje isključenje vode sahrane novi sad isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević betanija zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje astrologija Elektrodistribucija Novi Sad horoskop JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje matičar novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana i ispraćaja obustava rada bez vode štrajk poštara štrajk u pošti elektrovojvodina