FOTO: Maketa grada sa pet hiljada eksponata najveća na Balkanu

FOTO: Maketa grada sa pet hiljada eksponata najveća na Balkanu

Maketa grada veličine 44 kvadratna metra na kojoj se nalazi pet hiljada eksponata, a čiji kreator je Beograđanin Borivoj Vujić, tokom prošle nedelje bila je izložena u galeriji Kulturnog centra "Mladost" u Futogu. Grad koji je sastavljen od dvadeset tabli rađen je u razmeri 1:87.

Posetioci su mogli da uživaju u najsitnijim detaljima kao što su saobraćajnice sa automobilima, bulevari, gradilišta, svatovi ispred crkve, železnička stanica i vozovi koji prolaze kroz tunele. Nisu izostali ni restorani, sportski tereni, stambeni kvartovi, parkovi, groblja, avioni, helikopteri i sve ostalo što čini gradsku vrevu. Interesantne su i ljudske figurice koje je autor sam pravio, a prikazuju čoveka u svakodnevnim aktivnostima. Takođe, ilustrovana su i prigradska naselja sa porodičnim kućama i dvorištima.


Borivoj Vujić
, koji je hemijski tehničar po obrazovanju, kazao je novinarima da je ova maketa nastavno sredstvo koje obrađuje teme koje najmlađi uče u predškolskom i školskom uzrastu iz predmeta Svet oko nas, Poznavanje prirode i Tehnička kultura.Ova nesvakidašnja izložba do sada je obišla 55 mesta u Srbiji. Nakon Futoga, “mali grad” je samo u ponedeljak tokom celog dana bio izložen i u Osnovnoj školi "Marija Trandafil" u Veterniku.


Autor tvrdi da je maketa najveća na Balkanu, a pravio ju je dvadeset godina. Za njenu montažu treba 24 sata, a za demontiranje oko dvanaest.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cica

  pre 1093 dana i 12 sati

  Vrlo interesantno!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • S

  pre 1093 dana i 11 sati

  Pa sto ne izlozite negde u Ns , da novosadjani uzivaju ?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Marko

  pre 1093 dana i 11 sati

  Svaka cast na posvecenosti.
  Steta sto nisam ranije cuo da obidjem u Futogu.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Mile

  pre 1093 dana i 10 sati

  A koji je grad u pitanju? Izmisljeni ili stvarni?

  Oceni komentar:
  1
  2