FOTO: Međunarodni seminar borilačkih veština u Zagrebu ujedinio region

FOTO: Međunarodni seminar borilačkih veština u Zagrebu ujedinio region

U Zagrebu je minulog vikenda održan veliki međunarodni seminar borilačkih veština. Sportska sala srednjoškolskog centra Vladimira Preloga bila je skoro tesna da primi više od stotinak majstora i praktičara iz EU i regiona, koji su pet sati prikazivali svoje veštine i razmenjivali znanja sa kolegama.

Prema rečima Draga Barišića, predsednika Strukovnog udruženja Yong-Won majstora i Hrvatskog saveza tradicionalnog hapkida, koji su ujedno bili organizatori ovog događaja, seminar je uspešno zbližio ljude što je i bio cilj.

– Hteli smo pokazati da borilačke veštine nemaju bilo kakav predznak, a pre svega ne nacije ili boje kože. Mi smo svi prijatelji i tako bi trebalo da funkcioniše ceo svet. Mi se družimo i želimo živeti duh bušida ili kodeksa časti, da nam bude lepo i da živimo zdravo koliko god možemo duže – rekao je Barišić.


Učesnici su došli iz Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i drugih zemalja.

Barišić, koji je po zvanju glavni policijski savetnik i načelnik jedne policijske stanice u strogom centru Zagreba, na pitanje novinara da li se iskustva sa seminara mogu iskoristiti u obuci pripadnika sektora bezbednosti u regionu, odgovorio je potvrdno. 

 Apsolutno, pre svega primenom načela hapkida. Cilje je savladati protivnika njegovom snagom i njegovom energijom. To je upravo važno policijskim snagama, u bodigard tehnikama, zaštitarima, jer oni moraju savladati osobu koja čini devijantno ponašanje, a da je ne ozlede – objašnjava ovaj iskusni policajac.

Međunarodni seminar otvorili su članovi Hapkido kluba "IPA Zagreb", čiji je Barišić glavni trener. Oni su demonstrirali impresivne veštine samoodbrane, prikazujući zahvate, udarce, bacanja, poluge, ali i upotrebu različitog oružja od mača do štapova.


Hapkido je korejska borilačka veština koja datira iz sredine 20. veka, a osnivač hapkidoa je koreanski majstor Choi Yong Sool. Naziv u prevodu znači "put usklađene snage", "put harmonije" i "put usklađene energije".

Učesnici seminara predstavili su razne borilačke veštine, kao što su hapkido, karate, krav maga, aikido, kung fu, mat defense, kaisendo, ninjutsu, jujutsu, wing chun, ali mnoge druge.

Predstavnik svakog kluba imao je sa saradnicima nekoliko minuta da prikaže neku tehniku, nakon čega bi je svi prisutni ponavljali.


Poslednjih sat vremena iskorišćeno je za okrugli sto, gde je svaki od majstora demonstrirao način na koji bi se odbranio od istog načina napada.

Sekretar Hapkido kluba "IPA Zagreb" i izvršni sekretar Hrvatskog saveza tradicionalnog hapkida, Miro Štefanec, u izjavi za Mojnovisad.com objašnjava da pokušavaju ljudima pokazati da borilačke veštine nisu nasilništvo, već da u stvarnom životu čine suštinu samoodbrane.


–  Svako ko se bavi samoodbranom stiče samopouzdanje i samim tim ne privlači nevolju – smatra on.

Štefanec je pripadnik MUP-a Hrvatske i zamenik je načelnika jedne od većih policijskih stanica u Zagrebu.

Policajcima ovakvi seminari pomažu u praktičnoj primeni. Bitno nam je u što kraćem vremenu savladati nasilnika uz što manje sile i sa što manje povreda uz poštovanje svih njegovih prava – rekao je Štefanec.

Uspešnu predstavljanje imali su i Novosađani iz Aikido centra "Aldebaran", predvođeni potpukovnikom srpske policije Milanom Pejovićem, majstorom aikidoa V DAN. Pejović je osnivač i glavni trener centra.


–  Krenuli smo sa demonstracijom snage fokusiranja ki energije preko testa "nesavitljive ruke", a onda snagom relaksiranog tela preko testa "žive relaksacije". Zatim smo pokazali tehnike aikido odbrane od udaraca i hvatova rukom, polugama i bacanjima. Cilj nam je bio pokazati naš način rada, gde uvek insistiramo na aktivnoj relaksaciji i usklađivanju sa energijom napada, kao i poštovanju protivnika, pa su samim tim i tehnike veoma efikasne na bilo kakav napad. U radu se fokusiramo na aktivaciju i praćenje energije tela koju pokrećemo pravilnim razmišljanjem i adekvatnim vežbama kija na treninzima, pa je rezultat da smo smireni u ekstremnim situacijama, i životnim i u samoj aikido tehnici – objašnjava Pejović.


On i njegov sin Vuk dobili su veoma dobre komentare posle nastupa i to od nekih vrhunskih majstora borilačkih veština, a i ispraćeni su velikim aplauzom.


 O našem nastupu pohvalno je govorio i veliki majstor Miran Škerl 10 DAN u hapkidou, majstor i u shorinji kempo, kenjutsu, taiki jutsu, judou i karateu, a dovoljno je reći da je u borilačkim veštinama 50 godina, a u SAD upoznao i čuvenog Brus Lija davne 1972. godine. On je izrazio zadovoljstvo našim ukupnim pozitivnim utiskom koji smo ostavili u radu povezivanjem energije, usklađenošću i konstantnom kontrolom napadača, bez nepotrebne agresivnosti – kaže Pejović.

On se zahvalio organizatorima na pozivu i pohvalio ideju da se na jednom mestu nađe više od 40 majstora nekoliko borilačkih veština, kako bi razmenili iskustva i upoznali se.

Ceo događaj je protekao u izuzetnoj atmosferi, poneli smo sa sobom mnogo pozitivne energije i divne uspomene na lepi Zagreb i njegove prijatne stanovnike. Puni kreativnih ideja nastavljamo da treniramo. Svesni smo da smo na pravom putu, na kome nismo sami, jer u celom svetu ima divnih ljudi, poštenih, upornih i sposobnih koji teže istom cilju kao i mi. A to je samorazvoj i nadgradnja kroz komunikaciju i saradnju sa svim dobrim ljudima, bez obzira odakle su – zaključio je Pejović.


Nakon završetka seminara učesnici su se našli na večeri, gde su podeljene priznanja majstorima borilačkih veština. Druženje je nastavljeno do kasno u noć uz muziku sa prostora cele nekadašnje Jugoslavije.

Sledeći seminar će biti u Beogradu za godinu dana, a onda se 2023. godine opet vraća u Zagreb.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan