FOTO: Melanom kao tamna strana Sunca

FOTO: Melanom kao tamna strana Sunca

Izložbom fotografija "Tamna strana Sunca", koja je krajem nedelje otvorena u SPC "Vojvodina", Udruženje pacijenata obolelih od melanoma namerava da ukaže na važnost prevencije u vezi sa najsmrtonosnijim oblikom raka kože. 

Od melanoma u Srbiji godišnje oboli oko 600 ljudi, a preko 200 od metastatskog oblika. Zahvaljujući inovativnim terapijama onima sa metastazom je značajno produžen životni vek, pa se lekari nadaju da će bolest postati hronična. 

Prema rečima doktorke Borislave Nikolin, interniste onkologa sa Instituta za onkologiju Vojvodine, samo u pokrajini  za dvanaest meseci bude oko 150 dijagnostikovanih osoba sa ovom bolešću.

– Kod nas i dalje postoji moda lepote tamnog tena i to je nešto na čemu treba raditi. Zahteva veliki trud i rad kroz vreme da bi ljudi shvatili koliko je to opasno i da može biti pogubno. Prevencija je ključ uspeha u lečenju svake maligne bolesti pa i melanoma, ali kod nekih malignih bolesti ne možemo značajno uticati ni na pojavu ni na tok, a kod melanoma koji je uzrokovan neprimerenim izlaganjem UV zracima, to može u značajnoj meri da se ostvari – objasnila je Nikolin.


Doktorka koja ima trideset godina iskustva u ovoj oblasti rekla je da svaki čovek treba da nauči šta je samopregled, što je vrlo jednostavno i lako. Kada se nešto novo pojavi na koži to treba da se prati.

– Saglasna sam sa peticijom koja zahteva zabranu solarijuma jer je dokazano da je on štetan. Veliki deo populacije, pogotovo mladih, kada dobiju melanom imaju mnogo agresivniju bolest. To zahteva mnogo ozbiljniji tretman sa manjim očekivanjem i dužinom preživljavanja od starijih. Pacijenti ne treba da zanemaruju pojavu novih mladeža na koži, a ni promene na mladežima koji postoje godinama. Melanom kože je najzastupljeniji jer 90 odsto pacijenata ima to, ali postoji i melanom sluzokože i melanom oka – rekla je Borislava Nikolin.

Prema rečima Živorada Antonića, predsednika Pokrajinskog komiteta Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, izložba "Tamna strana Sunca" treba da utiče na svest ljudi, ali i nadležnih zbog prevencije bolesti i pomoći obolelima. 


– Ja sam najbolji primer da melanom ne bira jer mi se pojavio na unutrašnjoj strani butine koja mi je  i zbog prirode posla često bila pokrivena. Koža pamti i zato je oprez neophodan i može biti samo koristan. Bitno je da se iskontrolišete posle tuširanja, a uvek možete nekoga zamoliti da vam pogleda leđa. U pitanju je smrtno ozbiljna bolest koja ne bira ni pol, ni godine, a ni boju kože. Svetski poznati muzičar Bob Marli je preminuo od melanoma koji mu je bio dijagnostikovan  ispod prsta noge – kazao je Antonić.

Prisutni su na otvaranju mogli da potpišu peticiju kojom se zahteva zabrana upotrebe solarijuma u Srbiji. 


Autor izložbe "Tamna strana sunca" je zagrebački fotograf Krume Ivanovski, a projekat je ostvaren u saradnji sa Udruženjem melanom iz Zagreba. Novosađani će izložbu moći besplatno da posete do četvrtka u holu Spensa pored nekadašnje "Gradske kafane". 

Prevencija od melanoma
• ne koristiti solarijum
• izbegavati sunčanje dok je indeks UV zračenja visok, znači kada prelazi indeks tri (leti između 10 i 17 sati)
• obaviti samopregled najmanje jednom mesečno
• oni koji su u rizičnoj grupi treba najmanje jednom godišnje da odu kod dermatologa
• ne koristiti duvan i alkohol

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan