FOTO: Mobilni punkt za vakcinaciju od danas na Trgu slobode

FOTO: Mobilni punkt za vakcinaciju od danas na Trgu slobode

Autobus JGSP "Novi Sad", adaptiran u mobilni punkt za vakcinaciju protiv korona virusa, postavljen je na Trgu slobode, a građani će tu narednih dana imati mogućnost da, u periodu od 10 do 20 časova, prime "Sinofarmovu" ili "Fajzerovu" vakcinu.

Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Veselina Bojata, punkt u autobusu ima za cilj i da animira mlađu populaciju koja još uvek nije u dovoljnom broju vakcinisana.

– Mi ih ne krivimo, do skoro je akcenat bio na imunizaciji starijih sugrađana i radno sposobnog stanovništva. Ipak, imamo razloga za optimizam, ovog vikenda podelićemo dvesta pedeset hiljaditu dozu vakcine, a oko 110 hiljada sugrađana vakcinisano je sa obe doze. Ukinuli smo noćnu smenu u Respiratornom centru, sve činjenice govore u prilog tome da sa porastom broja vakcinisanih opada broj pacijenata koji se javljaju na pregled, kao i broj pozitivnih, tako da nedostaje još malo da uđemo u zonu komfora – istakao je dr Bojat.


Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine, epidemiolog Mioljub Ristić, objasnio je da je epidemiološka situacija u Vojvodini i Novom Sadu svakim danom sve bolja, odnosno da se u poslednjih deset dana beleži ispod 200 novih slučajeva na teritoriji Pokrajine i ispod 50 na teritoriji Novog Sada.

Dodao je da je u Novom Sadu dve doze primilo najmanje 40 posto građana i da je populacija na koju je od početka procesa imunizacije stavljen akcenat izuzetno pokrivena, a da se sada, edukacijom i dostupnošću vakcine treba motivisati i mlađa populacija.


Početku rada ekipa koje vrše imunizaciju na ovom punktu prisustvovao je i član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić koji je pozvao Novosađane da dođu i da se vakcinišu.

– Danas počinje sa radom još jedan, četvrti vakcinalni punkt u Novom Sadu. Ovom prilikom želim da se zahvalim preduzeću JGSP Novi Sad što je ustupilo svoje vozilo kako bi ga, po propisanim standardima adaptirali u mobilni punkt i vršili imunizaciju na različitim lokacijama u gradu. Narednih nekoliko dana građani će moći da se vakcinišu u centru, a sledeće nedelje autobus će biti smešten u Univerzitetskom kampusu – izjavio je dr Stajić.


Događaju je prisustvovao i direktor JGSP "Novi Sad" Ivan Radojičić koji je u ime zaposlenih u JGSP izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da doprinesu procesu masovne imunizacije i učine vakcinu dostupnom u različitim delovima grada. On je objasnio da je za te potrebe na raspolaganje stavljeno jedno mini-vozilo koje je opremljeno u skladu sa instrukcijama nadležnih zdravstvenih institucija.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan