FOTO: Na Keju obeležen Dan Rečne flotile i roda rečnih jedinica

FOTO: Na Keju obeležen Dan Rečne flotile i roda rečnih jedinica

Rečna flotila je svoju 103. godišnjicu obeležila defileom ratnih brodova, dodelom nagrada i priznanja zaslužnim pripadnicima, a upriličena je i izložba fotografija "Vek Rečne flotile u Novom Sadu".


Svečanosti povodom Dana Rečne flotile i Roda rečnih jedinica, između ostalih zvanica, prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin.Kako javlja Kabinet gradonačelnika, Vučević je, u ime Grada Novog Sada, građana i u svoje lično ime, čestitao pripadnicima Rečne flotile njihov dan, ali i Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane na svemu što čine za državu Srbiju.

- Oni su garant mira i slobode koju smo najskuplje plaćali u mnogim ratovima koje nismo izazvali. Očekujem da ćemo veoma uskoro imati pripremljenu lokaciju za izgradnju stanova za pripadnike bezbednosnih službi u Novom Sadu, u takozvanom Jugovićevu, i da ćemo u neposrednoj blizini kasarne imati najmodernije naselje za život pripadnika vojske, policije, i drugih bezbednosnih službi koje su obuhvaćene zakonom. To činimo u koordinaciji sa našom Vladom uz pokroviteljstvo Predsednika Republike Srbije – naglasio je Miloš Vučević.

 


Кako je istaknuto tokom svečanosti na brodu ''Кozara'' na Кeju žrtava racije, pre više od jednog veka sa navoza ''Čukarica'' porinut je prvi srpski ratni brod ''Jadar'' čime je otpočela istorija srpske Rečne flotile.- Svaki rod naše Vojske zaslužuje da bude podjednako razvijen. Ljudi koji čine Rečnu flotilu bili su tu u najtežim vremenima, i zapamtili smo ih po hrabrosti za vreme katastrofalnih poplava, ali i svojim delovanjem oni obezbeđuju da i ovaj deo zemlje Srbije bude siguran, zaštićen i slobodan. Nastavićemo sa ulaganjem u Rečnu flotilu i činiti sve da se ona dalje razvija i da se poboljša materijali položaj pripradnika Vojske Srbije, povećanjem plata, stambenom izgradnjom za njih i drugačijim odnosom društva prema njima. Oni su tu da obezbede mir za sve, a mi smo tu da njima i njihovim porodicama obezbedimo siguran život i poštovanje od države, kakvo i zaslužuju –
rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.


Rečna flotila je stručno i tehnički opremljena i osposobljena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite prava na unutrašnjim plovnim putevima, bezbednosti plovidbe i spašavanja na rekama, kanalima i jezerima, pružanju pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, kao i učešću u mirovnim akcijama i međunarodnoj saradnji.


Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, www.novisad.rs

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan