FOTO: Na mestu stare deponije posađena šumica za pčele

FOTO: Na mestu stare deponije posađena šumica za pčele

Na mestu stare deponije u fruškogorskom selu Erdevik, na putu do jezera Moharač, aktivisti udruženja građana "Fruškać" sa volonterima tokom vikenda posadili su na površini od oko jednog hektara medonosno drveće i biljke i na taj način transformisali ovo mesto.

Kako navode u "Fuškaću", sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, to udruženje  je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici.


Stara deponija čija je transformacija bila cilj ove akcije, zatvorena je pre deset godina ali zemljište nije održavano a nesavesni građani su pored iste i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični put koji vodi na jezero Moharač. Sadnji drveća na mestu stare deponije predhodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara "Lipa".


Na mestu nekadašnje deponije, na dan sadnje, oko 60 volontera posadilo je drveće među kojima su evodija, katalpa, lipa itd. i medonosne biljke kao što su lavanda, ruzmarin, žalfija itd. Čitava akcija transformisanja lokacije nastaviće se na proleće kada će se sadnja nastaviti i tako od ovog mesta napraviti malu cvetnu oazu.


Posađeno drveće i biljke, kažu u "Fruškaću", biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posađene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva – da izvlače otrove i teške metale iz zemlje.


U okviru čitave akcije biće postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa sajtom "Fruškaća", pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra i sl.), pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine.


– Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i  objavljivati na "Fruškaćevom" sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine –
kaže se na kraju saopštenja tog udruženja. 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan