FOTO: Na stadionu u Veterniku obeležen Dan sećanja na žrtve "Oluje"

FOTO: Na stadionu u Veterniku obeležen Dan sećanja na žrtve "Oluje"

Manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" održana je juče, 4. avgusta, na fudbalskom stadionu u Veterniku.

Kako prenosi Blic, obeležavanju godišnjice prisustvovao je ceo državni vrh Srbije, predstavnici pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, predstavnici Srba iz Hrvatske, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i tridesetak hiljada okupljenih ljudi.

Patrijarh srpski Irinej služio je na početku manifestacije parastos svim sprskim žrtvama.

Kako je rekao ne treba razmišljati o osveti, jer to nije svojstveno pravoslavnima, već da se mora oprostiti, ali ne i zaboraviti, jer će se zločin ponoviti.

- Moramo da im oprostimo i molimo se Bog za njihovo pokajanje, jer to očekujemo od njih – kazao je Irinej.

Obeležavanje Dana sećanja nastavljeno je intoniranjem svečane pesme Republike Srpske i srpske himne, a zatim je usledio i minut ćutanja za sve žrtve.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je ne smemo da verujemo u ničije dobre namere, a kako je naglasio, Srbi su napustili prostor današnje Hrvatske jer je postojala pretnja da svi budu pobijeni i to uz pomoć tadašnje Medjunarodne zajednice.

- Napustiti kuću bilo je strašno, ali se pokazalo da je Srbija bilo sigurno mesto za vas, kako bi moglo da se oporavite i da sada zajedno gradimo identitet krajiških Srba koji su tamo manjima, ne smeju da govore svojim jezikom i moraju da trpe odluke hrvatske vlade koje govore da su Srbi agresori – rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je sa govornice da Srbija nikada neće dozvoliti da se Srbima na bilo kojoj teritoriji ponovi ono što se desilo tokom nekoliko dana trajanja "Oluje".

- Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatima "Oluje", ali Srbija ima snage da na to podseća ceo svet – rekao je Vučić.

On je podsećajući na stradanje Srba istakao primer mesta Grubori sela, koje, kako je rekao više nema "ni u statistici, ni u popisu, ni u istoriji".

Predsednik Vučić pre obeležavanja godišnjice prisustvovao je u Novom Sadu sastanku sa predstavnicima Srba iz regiona koji je održan u novosadskoj gradskoj kući. Na sastanku su bili i pokrajinski premijer Igor Mirović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mučenik

  pre 296 dana i 5 sati

  ХРВАТСКА ОЛУЈА-ПОГРОМ СРБА

  Данас је обележен у Приједору у Р. Српској погром Срба, којим је из Хрватске злочиначки протерано око 250.000 Срба и Српкиња са њихових огњишта и убијено пар хиљаде недужних. Овим се завршила недовршена сулуда и злочиначка идеја усташе Антета Павелића, а њу је обавио злочинац Фрањо Туђман, Титов официр. На ова злочиначка недела хрватских злочинаца евоцирали су догодовштине Додик и Вучић. Они су показали посебан пијетет према настрадалима и протеранима и хвала им на то

  Oceni komentar:
  0
  1