FOTO: Na Trgu slobode obeležen Svetski dan dece obolele od raka

FOTO: Na Trgu slobode obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Povodom Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR organizovalo je humanitarni skup na Trgu slobode u Novom Sadu, ali i na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u 40 gradova širom Srbije.

Reč je o kampanji "I ja se borim!", koju je Udruženje započelo početkom 2016. godine, a koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o malignim oboljenjima kod dece, i poziv je za podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu. Pokrovitelj kampanje je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.


Na štandovima NURDOR-ovih volontera, pored donatorskih kutija, mogao se naći i informativni materijal, a tačno u 13 časova pušteni su baloni kao simbolična podrška za sve mališane koji se leče, i u znak sećanja na one koji više nisu sa nama.


- Danas je 15. februar, Međunarodni dan dece obolele od raka i mi ga obeležavamo svake godine. Krenuli smo pre nekoliko godina od Beograda da bi danas ovaj dan obeležili u 40 gradova Srbije. U 13 sati puštamo balone istovremeno u celoj državi, ići će jedna ogromna energija ka nebu, kao znak podrške deci koja se trenutno leče od malignih bolesti, ali i deci koja su tu bitku izgubila. Svi mogu pomoći slanjem SMS pouke na broj 1150, mogu da kupe balon. Takođe, mogu da vide žiro račun na sajtu NURDOR-a i da uplate sredstva, ili da volontiraju. Zadnjih godinu dana sprovodimo akciju "I ja se borim!" i novac se prikuplja za izgradnju bolnice u Nišu. Tako nešto prvi put radi udruženje roditelja. To je jedan pionirski i hrabar projekat bez podrške države. Preko 70 odsto novca donirali su naši građani. Niš će zahvaljujući tome imati jedno pedijatrijsko onkološko odelenje po meri deteta. Uverena sam da ćemo postaviti standarde kako treba da izgledaju onkološka odelenja u celoj Srbiji. Danas počinjemo sa promocijom nove akcije koja se zove "Stare stvari za novu nadu" i trajaće tri meseca. Građani će moći da prodaju stare stvari i sredstva će ići na račun NURDOR-a i namenjena su za drugu fazu izgradnje bolnice u Nišu – rekla je Joland Korora, predsednica ovog udruženja.

Na trgu su bili prisutni i odbojkaši OK Vojvodina, Nenad Pagonis i glumci iz serijala "Državni posao".

SAČUVAJMO DEČIJE ŽIVOTE: "Zdravlje nema cenu, ali nažalost lečenje, pogotovu lečenje teških bolesti, ima cenu, i veoma je visoka. Zato smo danas ovde, da svako od nas u skladu sa svojim mogućnostima doprinese ozdravljenju obolele dece, i da zajedničkim snagama omogućimo najbolje uslove za njihovo lečenje. Takođe, tu smo i da ih bodrimo, da ih ohrabrimo i da pokažemo da smo uz njih, da nisu sami. Pozivam sve one koji mogu da pomognu, a posebno velike kompanije da iskažu društvenu odgovornost na najbolji mogući način, i da sačuvaju dečje živote," istakao je na današnjem humanitarnom skupu na Trgu slobode pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, http://www.novisad.rs

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan