FOTO: Nesvakidašnja izložba o istoriji Novog Sada

FOTO: Nesvakidašnja izložba o istoriji Novog Sada

U Biblioteci Matice srpske upriličena je Izložba starih razglednica Novog Sada od 1900. do 1939. godine.

Građa je okupljena u nekoliko tematskih celina: Mostovi i Štrand, Trg slobode i centar grada, Crkve i verski objekti, ulice Novog Sada i javne zgrade. Izložene su 84 razglednice, čija starost je određena prema njihovom žigu.

U godini kada je Evropska prestonica kulture i kada se suočava sa brojnim infrastrukturnim izazovima, interesantno je videti na starim razglednicama kako je Novi Sad nekada izgledao i kako se razvijao.


Posetioci mogu da vide fotografije Železničke stanice iz 1923. godine, Bulevara kraljice Marije (današnji Bul. Mihajla Pupina) i Palate radničke komore, ali i Trga Marije Trandafil preko koje je prelazio tramvaj. Izložene su razglednice na kojima su slike kovčega Svetozara Miletića, kao i njegov sprovod na groblje na Velikoj pijaci. Zabeleženi su i kadrovi sa Štranda iz dvadesetih godina prošlog veka.

Od zaborava su sačuvani i detalji izgradnje Mosta Kraljevića Tomislava (na mestu današnjeg Varadinskog mosta). Interesantna je i razglednica sa zgradom Produktne berze, gde se danas nalazi Galerija Matice srpske i koja je skoro neprepoznatljiva, jer nekada nisu postojale druge zgrade oko nje.


Ovo je samo mali deo bogate postavke koja otkriva istoriju glavnog grada Vojvodine. Izložba se narednih meseci može besplatno pogledati u katalogu Biblioteke Matice srpske.

Autorka je viši diplomirani bibliotekar Olivera Šerbedžija.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan