FOTO: Novi mural osvanuo u ulici Laze Nančića

FOTO: Novi mural osvanuo u ulici Laze Nančića

Mural je zajedničko delo našeg sugrađanina Uroša Štrboje i beogradske podrške Janka Počuče. Ovo je prvo delo u okviru akcije oslikavanja našeg grada, koju organizuje Udruženje građana "Lančana reakcija".

Svojevrstan vid ulične umetnosti osvanuo je na fasadi zgrade u ulici Laze Nančića 1, odnosno na zidu iznad marketa "Univereksport", koji gleda na ulicu Cara Dušana.

- Crtamo devojku koja doživljava "art trans", "napad" umetničkog doživljaja. Mural ima dva dela. Gornji, u crno-belim nijansama, koji predstavlja glavu devojke, crta Uroš, a donji, obogaćen bojama, radim ja, nakon čega ostvarujemo povezanost. Obično ljudi pitaju koja je poruka crteža, ali ja nekako smatram da nije obavezno imati poruku. U ovom slučaju, cilj je više estetske prirode, želimo da skrenemo pažnju prolaznika na taj zid, da bude efektan za oko, i mislim da u tome polako uspevamo. Mural menja celo okruženje. U narednim muralima provlačiće se neke dublje priče – objašnjava za "Dnevnik" jedan od umetnika Janko Počuča.

- Prilikom naredne akcije ekskluzivno nam stiže i Meksikanac Farid Rueda, koji takođe crta murale. Kod nas će uraditi dva murala, a raspisali smo i jedan internacionalni konkurs na kojem je pobedio beogradski umetnik Artez, koji će uraditi jedan mural – ispričao je reditelj Udruženja Slobodan Branković.

Kako "Dnevnik" navodi, celokupnu ideju pokrenula je glumica Srpskog narodnog pozorišta Milica Grujičić, a akciju je podržao i pomogao Grad Novi Sad. U planu je još mnogo akcija, a Udruženje poziva sve da prate njihove aktivnosti putem stranice na Fejsbuku i pomognu na bilo koji način. Novac prikupljen tokom akcija ide na bojenje Novog Sada, poručuju iz organizacije. 

Cilj udruženja je da obogati naš grad novim muralima, kao i da napravi festival murala koji će oplemeniti izgled i duh urbane sredine u kojoj živimo. "Lančana reakcija" je volonterska i neprofitna organizacija građana i umetnika Novog Sada.

Oceni vest:
10
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan