FOTO: Novi Sad dobio prva parking mesta za trudnice

FOTO: Novi Sad dobio prva parking mesta za trudnice

Zahvaljujući zajedničkoj akciji koju su podržali Grad Novi Sad i organizacija "Mamarijum", na inicijativu BIG šoping centra u Novom Sadu su otvorena prva parking mesta za trudnice ispred svih ulaza u ovaj objekat sa ciljem da se budućim mamama omogući što lakše kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti tokom drugog stanja.

Inicijativa za pokretanje parking mesta za trudnice pokrenuta je tokom septembra 2017. godine od strane Udruženja "Mamin san" iz Beograda i preko 600 trudnica koje su učestvovale u anketi. Tim povodom, čak 96% budućih mama je istaklo da je neophodno uvesti parking mesta rezervisana za trudnice. Anketa je pokazala da čak 75% trudnica vozi aktivno tokom cele trudnoće - više od 60% njih vozi svakodnevno, 26% nekoliko puta nedeljno, dok manje od jedan odsto budućih majki odustaje od vožnje za vreme trudnoće.

 


Trudnoća kao stanje nije bolest, ali svakako ima svoje tegobe, kao i fizičke izazove koje trudnica treba da prebrodi. Omogućavajući im da se makar jedan stresni faktor iz svakodnevnog života  eliminiše, uz manje napora i stresa u saobraćaju, nas vodi korak dalje ka društvu i okruženju koje želimo da izgradimo. U ime novosadskih trudnica i majki još jednom se zahvaljujemo svima odgovornima za ovu lepu i uspešnu akciju koja nas vodi u dalje olakšanje svakodnevnih izazova roditeljstva –  istakla je Dunja Stajić, predstavnica organizacije "Mamarijum". 

 


Istraživanje Udruženja "Mamim san" je pokazalo da najveći broj trudnica, njih 52 odsto, parking pronađe za nešto više od 15 minuta, 44 odsto to uspe za nekoliko minuta, a samo jedan odsto parkiralište pronalazi odmah. Zabrinjavajuće je da čak sedam odsto ispitanica svakoga dana izgubi više od pola sata tražeći parking.

 


Prva parking mesta za trudnice podržala je i glumica Jovana Balašević:

- Drago mi je da su trudnice konačno dobile svoja parking mesta i nadam se da će ih ubuduće biti još više širom grada. Trudnice treba da tretiramo kao zaštićenu vrstu i da im ukažemo svu brigu i pažnju, jer one to svakako i zaslužuju – izjavila je poznata Novosađanka, inače majka dve ćerke.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan