FOTO: Novi Sad dobio trg u Dortmundu

FOTO: Novi Sad dobio trg u Dortmundu

Gradonačelnik posetio grad-pobratim.

U Dortmundu je u nedelju otvoren Novosadski trg, u čast 35 godina pobratimstva dva grada – Novog Sada i Dortmunda. Govoreći na svečanosti koja je tim povodom upriličena, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novosadski trg, koji se nalazi u srcu jedne od najlepših evropskih metropola, simbol saradnje dva grada koja traje tri i po decenije.

- Bilo je tu raznih izazova, ali naše prijateljstvo i potreba da budemo što bliži, sve su ih nadjačali. I nije slučajno to što ćemo Novosadskim trgom prvi prošetati tokom velikog festivala Dortbunt – festivala kojim slavimo slobodu, toleranciju, demokratiju, istovremeno se sećajući najveće pošasti u istoriji sveta. I zato danas stojimo zajedno – rame uz rame, protiv svih mračnih sila, protiv zla koje dobija nove obrise u napadima na nevine, na drugačije, u napadima na sve civilizacijske tekovine. I zato želim da znate, da smo uvek sa Vama – i kada se radujete, i kada tugujete. I da znate da nema snage te bombe, niti jačine mržnje, koje će učiniti da budemo manje ljudi, i da budemo manje prijatelji – naglasio je gradonačelnik Vučević.


On je podsetio i na to da su, kroz svoju istoriju, i Novi Sad i Dortmund bili rušeni, i razarani, pa građeni, i razvijani.

- Najjači most između dva grada danas čine njihovi umetnici, sportisti, privrednici, turisti i đaci koji se upoznaju i odrastaju u prijateljstvu - istakao je Miloš Vučević, i dodao - To što imaju Novi Sad i Dortmund, na papiru se zove Povelja o bratimljenju, a u životu se zove iskreno prijateljstvo. Zahvaljujući i Vašoj podršci postigli smo neverovatne uspehe, možda i najveće u istoriji našeg grada – postali smo Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. I idemo dalje! Jer imamo još mnogo poslova i planova - zaključio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, na otvaranju Novosadskog trga u Dortmundu, zahvalivši se prisutnima u ime svih Novosađana.


Svečanom programu povodom otvaranja Novosadskoj trga prisustvovali su gradonačelnik Dortmunda Ulrih Zirau, počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života tog grada, srpske dijaspore, KUD Dortmund – Srbija, sportske organizacije dva grada, kao i delegacija grada Rostov iz Rusije.

U okviru posete delegacije Grada Novog Sada Dortmundu, dvojica gradonačelnika Miloš Vučević i Urlih Zirau, razgovarali su o nastavku saradnje, posebno mogućnostima za ostvarivanje intenzivnije privredne saradnje, i proširivanju poslovanja nemačkih kompanija na naše tržište, posebno u Novi Sad. Tokom posete Dortmundu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević susreo se i sa predstavnicima srpske dijaspore, Društva Dortmund – Srbija, i posetio je Pravoslavnu crkvu u Dortmundu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad matičar novi sad bez struje horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jkp lisje betanija JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad zodijak raspored sahrana i ispraćaja štrajk poštara bez vode raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište vremenska prognoza isključenja struje novorođenčad Isključenje struje dnevni horoskop isključenje vode servisne informacije novi sad novosađani elektrovojvodina bebe Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo Dom zdravlja Novi Sad Vreme u Novom Sadu horoskop