FOTO: Novosađane oduševila jestiva umetnost

FOTO: Novosađane oduševila jestiva umetnost

U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada u Dunavskoj 29, u subotu uveče je održana promocija jestivih umetničkih dela Saše Aleksića. Radi se o mladom grafičkom dizajneru koji oslikava kolače i torte likovima poznatih umetnika, ili kopijama njihovih dela.

Ovaj mladi Nišlija je prvu tortu inspirisanu umetnicima napravio pre dve godine.

- Ljubav prema pravljenju kolača potiče iz srednje škole, a pošto sam danas na master studijama na Fakultetu umetnosti, odlučio sam da spojim poslastičarstvo i ono što učim u jednu celinu. Tako sam 2015. na Sajmu hrane u Beogradu oslikao Van Goga. Od tada sam predstavio mnoge umetnike na desertima. Delikatese ne prodajem već ih spremam za takmičenja i tortijade. Zaposlen sam kao grafički dizajner i ovo mi dođe kao hobi – kaže Aleksić.

Pred novosadskom publikom  ukrasio je mafine radovima Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa i Antonija Tapiesa, jer se u muzeju završila izložba “Četiri mačora” gde su bile izložene grafike ovih španskih majstora.

 

Od rekvizita koristio je običnu četkicu, votku za razblaživanje boja i boje za hranu. Pored sebe je držao tablet računar na kojem je otvorio fotografiju slike koju je hteo da preslika. Takođe, Novosađanima je doneo i gotovu tortu od fondana koja je bila ukrašena kopijama dela spomenute četvorke.

Prisutni su bili oduševljeni nesvakidašnjim mafinima, te su okružili Aleksića kako bi ga fotografisali mobilnim telefonima.

 

Iako su se kolači mogli pojesti svima je bilo žao da u njih zagrizu.

 

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan