FOTO: Novosađani uživali u degustaciji mladog portugizera

FOTO: Novosađani uživali u degustaciji mladog portugizera

Manifestacija pod nazivom "Dan mladog portugizera" po deveti put je održana u centru Novog Sada, a svi posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju prvo vino od grožđa iz berbe 2016. godine – portugizer svatovac.

Uz degustaciju organizatori su priredili i raznovrstan program, koji su otvorili sremački tamburaši, nastavili folkloraši, a zatvorili plesači tanga.

Pudar, koji je u davna vremena čuvao vinograde, od zrenja grožđa do berbe, upoznavao je prisutne sa interesantnim podacima i anegdotama iz vinograda.


Vanja Bulić, prošlogodišnji vitez mladog vina, predao je dužnost novom vitezu, Zoranu Kolundžiji, osnivaču izdavačke kuće "Prometej" iz Novog Sada, koji je u svom obraćanju podsetio na tradiciju uzgajanja loze i pravljenja vina koja postoji na Fruškoj gori.

- Postoje zapisi da je na Izložbi vina, koja je održana 1930. godine u Sremskim Karlovcima, bilo čak 307 vinara, od čega većina sa Fruške gore. U XV i XVI veku fruškogorska i podolska vina su se prodavala u Beču i Pešti, a iz ovih krajeva potiče i jedan od prvih pisanih dokumenata o spravljanju vina, koji je napisao Zaharije Orfelin – kazao je Kolundžija.

Miodrag Bebić, zamenik predsednika opštine Irig, istakao je napore opštine da podrži vinarstvo kao značajnu privrednu granu te se u Irigu nalazi jedina srednja škola u Srbiji koja ima obrazovni profil Vinogradar – vinar tehničar.

Na kraju, proglašeni su i pobednici na konkursu za najlepšu pesmu o vinu – prvo mesto osvojio je Goran Ćurčić iz Zrenjanina za pesmu "Čaše", drugo mesto Gordan Gorunović iz Beograda za pesmu "Vinska soba" a treće mesto Mirjana Trnavac iz Pranjana za pesmu "Čežnja zavičajna".
 

Sava Jojić, osnivač manifestacije, zatvorio je ovaj nesvakidašnju događaj, još jednom prisutnima čestitao vinsku novu godinu, i sve pozvao da dođu i na sledeći, jubilarni deseti Dan mladog portugizera.

Foto: Vinarija "Mačkov podrum"

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan