FOTO: Novosađanima podeljeni besplatni badnjaci

FOTO: Novosađanima podeljeni besplatni badnjaci

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je podeli besplatnih badnjaka građanima na Trgu slobode u Novom Sadu, koju je i ove godine organizovalo Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora", saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika.

Badnjaci su ranije pripremljeni u okviru redovnog održavanja hrastovih šuma, kako bi se suzbila bespravna seča mladih hrastovih izdanaka.

– Tradicionalne vrednosti su uticale na formiranje identiteta svakog od nas i ovo je dobra prilika da skrenemo pažnju na našu tradiciju i običaje, kao i na štetnost nelegalne seče hrastovih grana i važnost očuvanja prirodne okoline i naših šuma. Zahvaljujući saradnji sa JP „Nacionalni park Fruška gora“, Grad Novi Sad svake godine realizuje besplatnu podelu badnjaka građanima i na taj način dajemo doprinos proslavi velikog hrišćanskog praznika, Božića ´– rekao je Rožić.


Podela badnjaka je takođe organizovana i na platou ispred Spensa, na kojem je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović podelio građanima badnjake uz najlepše želje za predstojeći praznik.

– Besplatnom podelom badnjaka pokazujemo da vodimo računa o tradiciji i duhovnosti, kao i o  onima koji nisu u prilici da priušte kupovinu badnjaka. Istovremeno, ovo činimo kako ljudi ne bi uništavali mladice hrasta, narušavajući biodiverzitet Fruške gore – istakao je Petrović.


Direktor JP "Nacionalni park Fruška gora" Radoslav Krunić rekao je da je za podelu obezbeđeno preko 10.000 badnjaka koji su, osim za područje Grada Novog Sada, namenjeni i za opštine Šid, Sremska Mitrovica, Beočin, Irig, Inđija i Sremski Karlovci. Kako je naglasio, deluje se u cilju sprečavanja seče mladih hrastovih stabala, čime se, posebno u ovom prazničnom periodu, nanosi velika šteta šumama.


Uz podelu besplatnih badnjaka za građane organizovana je i podela fruškogorskog čaja, a čuvarska služba Nacionalnog parka će zajedno sa policijom, u tri smene kontrolisati nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.


Foto:
 www.novisad.rs

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan