FOTO: Novosadska golubica "sletela" na travnjak ispred železničke stanice

FOTO: Novosadska golubica "sletela" na travnjak ispred železničke stanice

Ispred Novosadske železničke stanice, čija se rekonstrukcija odvija punim tempom, na velikom travnjaku, poznatom po cvetnim kombinacijama, "Gradsko zelenilo" aranžiralo je figuru golubice – simbola Novog Sada.

Kako se navodi u saopštenju ovog javnog preduzeća, "golubica je 'pozajmljena' sa novosadskog grba na kome predstavlja preporod grada posle turskih ratova i simbolizuje nadu za lepšu budućnost i procvat nečeg novog i lepog".

Utoliko, figura na velikom travnjaku ispred stanice koja se obnavlja prvi put posle 1964. godine, kada je izgrađena, ima dodatnu poruku kao najava skorašnjeg saobraćaja na brzoj pruzi između Budimpešte i Beograda – piše "Zelenilo".

Figura na travnjaku koja trenutno dočekuje i ispraća putnike na relaciji Novi Sad – Subotica, a ubuduće će to biti korisnici brzih vozova, sastavljena je od 2 kubika kamena i 1.400 litara malča. Figura goluba sa maslinovom grančicom u kljunuse prostire na 28 kvadratnih metara, a trojici radnika "Gradskog zelenila" je trebalo nepuna dva dana da je postave.


Golubica najavljuje skori završetak železničke stanice koja će povratiti nekadašnji sjaj objekta za koji su autorima svojevremeno dodeljivane nagrade za arhitektonske poduhvate – stoji u saopštenju.

Iz "Zelenila" napominju da će uz blagajne i čekaonice, u stanici će biti novi moderni komandni centar.

A stariji Novosađani koji se sa nostalgijom sećaju nekadašnjeg staničnog bifea i restorana takođe će dobiti satisfakciju u novom, moderno opremljenom ugostiteljskom prostoru – poručuju i dodaju da će obnovljena železnička stanica ponudiće svoje usluge Novosađanima i njihovim gostima već za par meseci.

Oceni vest:
20
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • R

  pre 807 dana i 3 minuta

  Nadam se da ce biti zabranjeno pusenje u objektu.

  Oceni komentar:
  4
  26
 • Stručnjak

  pre 806 dana i 15 sati

  Kad smo već kod golubica i golubova danas sam bio do ž stanice da vidim jel su ih se rešili .Kad situacija po starom ,podovi sve usrani a golubovi uleću unutra kad hoće

  Oceni komentar:
  7
  24