FOTO: Novosadski "Američki kutak" na novoj adresi

FOTO: Novosadski "Američki kutak" na novoj adresi

U četvrtak, 29. novembra, "Američki kutak", ogranak Kulturnog centra Novog Sada, svečano je otvoren na novoj novosadskoj adresi u ulici Kej žrtava racije 2b, javlja pres služba KCNS.


U prostranom, lepo uređenom prostoru, svečanosti su  prisustvovali direktor KCNS Bojan Panaotović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat

 
 

Da podsetimo, novosadski "Američki kutak" počeo je sa radom 6. oktobra 2004. godine kao zajednički projekat Američke ambasade u Beogradu i Kulturnog centra Novog Sada. Posle 14 godina uspešnog rada i brojnih multimedijalnih sadržaja i programa namenjenih   zainteresovanim građanima, preseljen je na atraktivniju lokaciju.
 
Na početku svečanosti, koordinatorka Američkog kutka u Novom Sadu Milica Rašković pozdravila je ugledne goste i istakla veoma dobru saradnju sa KCNS i Gradom Novim Sadom.

 

 
Direktor KCNS Bojan Panaotović naglasio je da je saradnja KCNS sa američkom ambasadom izvanredna, bazirana na međusobnom poštovanju i uvažavanju.
 
- Gledajući ovde srpsku i američku zastavu, jednu pored druge, želim da podsetim da su u oba svetska rata Srbija i SAD bili direktni i važni saveznici i prijatelji. Kada pogledamo iza nas, mnogo je više bilo dodirnih tačaka nego nesaglasja i zato molim Njegovu ekselenciju Skata i SAD da promisle dobro poziciju svog starog saveznika Srbije i da uvaže želju Srbije da ima svoje mesto pod suncem zarad mira i stabilnosti na Balkanu – poručio je Panaotović.

 
 

Osvrnuvši se na Panaotovićeve reči o vezama Srbije i SAD u prošlosti, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da se otvaranje ovog kutka može posmatrati i kroz obeležavanje godišnjice zajedničke pobede u Prvom svetskom ratu, kada su SAD bile snažan koalicioni saveznik Srbiji u ratu, ali i kasnije na mirovnim konferencijama. 
 
- Raduje me da "Kutak" obiluje bogatim kulturnim sadržajima i da pruža podršku i našim đacima i studentima da ovladaju engleskim jezikom – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je i ovim Novi Sad pokazao koliko je otvoren grad.
 
 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da su Novosađani kroz rad "Kutka" imali priliku da bolje upoznaju američku kulturu i tradiciju, kao i ideje koje su bile osnov savezništva srpskog i američkog naroda. To su ideje slobode, ravnopravnosti i kulturnog stvaralaštva, koje su snažno utkane u duh oba naroda.
 
- Posle toliko decenija međusobnih odnosa, nekada ne idealnih i dobrih, moramo da snažno krenemo u budućnost i da ističemo i dela i reči onih koji su nas povezivali. Među njima su Mihajlo Pupin, ali i sjajni sportisti poput Vlada Divca, koji su pronosili slavu našeg sporta i našeg naroda u Americi. Srbija želi da u budućnosti ima sve bolje odnose sa SAD, a tome će doprineti i ovaj kutak – rekao je Mirović.

 
 

Njegova ekselencija Kajl Skat naveo je da je ambasada SAD uložila značajna sredstva u renoviranje i opremanje novog kutka.
 
- Pre dve godine, uručio sam predstavnicima "Američkog kutka" u Novom Sadu nagradu kao jednom od najboljih naših "Kutaka" u svetu. Proteklih godina, "Kutak" je postao mesto okupljanja dinamičnih i motivisanih mladih ljudi koji traže mogućnosti za unapređenje sebe i svog okruženja. Ovaj kutak je učestvovao u svim velikim manifestacijama, od festivala Egzit do biblioteke na Štrandu – rekao je ambasador i zahvalio na podršci gradonačelniku Vučeviću, njegovim saradnicima, KCNS  i direktoru Panaotoviću, a zatim proglasio Kutak otvorenim.
 
U 160 zemalja postoji više od 600 "Američkih kutaka", a u Srbiji radi osam ovakvih centara. Kutak u Novom Sadu se do sada pokazao kao najaktivniji sa više od 7.000 članova i 600 programa godišnje, kaže se na kraju saopštenja iz Kulturnog centra Novog Sada.
Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bokan

  pre 416 dana i 6 sati

  A to sto su nam srusili most?

  Oceni komentar:
  2
  6
zodijak elektrovojvodina jkp lisje bez vode horoskop bebe isključenja struje matičar novi sad novosadsko porodilište astrologija betanija horoskopski znaci servisne informacije novi sad sremska kamenica zagađenje vazduha Elektrodistribucija Novi Sad skupština grada novog sada raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija zagađenje klinika za ginekologiju i akušerstvo magla isključenje vode borislav novaković isključenja kural Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad dnevni horoskop