FOTO: Novosadski kafići sa skrivenim baštama – drugi deo

FOTO: Novosadski kafići sa skrivenim baštama – drugi deo

Sudeći po tome da je prošlogodišnji tekst o skrivenim baštama gradskih kafića bio izuzetno primećen, te da se još uvek čita, nije teško zaključiti da veliki broj naših sugrađana voli da "pobegne" na mesta koja su malo zavučenija i skrivena od očiju javnosti. Verovatno je to i razlog zašto skrivene bašte "niču" na sve više mesta, pa se čak ovaj naziv koji smo tada smislili sada upotrebljava i zvanično.

Iako je spisak lokala čije tajne vrtove smo tada predstavili i dalje aktuelan, istražili smo gde se nalazi još ovakvih ušuškanih prostora koji su nevidljivi ili slabo vidljivi sa glavnih ulica, kako biste na miru uživali u ljubavnom ili poslovnom sastanku, neometanom ćaskanju sa prijateljima ili relaksiranju u samoći.


"G.IMI"

Ulaz u ovaj restoran nalazi se u Dunavskoj 19, ali se do prelepe, prostrane bašte stiže isključivo kada prođete kroz lokal. Zato ne čudi što mnogi naši sugrađani još uvek ne znaju za nju, ali kada prvi put dođu, požele da se što pre vrate. Najpre, ona zaista nosi dah Italije, a detalji poput belih baldahina, stolova u sred kojih raste drvce i zanimljivo osmišljenog šanka mesto čine sofisticiranim.



Restoran karakteriše specifična kuhinja, koja, između ostalog, sadrži više gruzijskih jela. Jedno od njih je Hačapuri, tradicionalni gruzijski doručak, koji najviše podseća na picu sa sirom. Paste i rižota takođe se pripremaju na nešto drugačiji način, te su jela spremljena sa minimumom masnoća. Zanimljiv je i šašljik, meso koje se služi na maču. Suši se priprema samo nedeljom i izuzetno je tražen. Uz dobru hranu ide i vino, a na raspolaganju je čak 150 etiketa.

 

Ponedeljak je dan sa popustima na ceo jelovnik, četvrtkom je "Burger day", a utorkom se organizuje veče uz italijansku muziku, gde uz naručenu pastu ili rižoto dobijate čašu vina. Sredom je salsa veče i promocija koktela, gde se po ceni jednog dobijaju dva, a izbor je ogroman. Petkom i subotom vas očekuje večera uz ugodnu muziku.


"SKETCH BAR"

Usred saobraćajne gužve i danonoćne dinamike jednog od najprometnijih bulevara u gradu (Kralja Petra prvog), na broju15 nalazi se odlično mesto za opuštanje i dobar zalogaj. Verovatno ste zapazili "Sketch bar", koji ima baštu sa ulične strane i zanimljiv enterijer u kojem "glavnu reč vodi" zid – biblioteka, ali moguće je da niste znali da ovaj lokal krije i jednu bašticu nevidljivu prolaznicima sa bulevara.


Zapravo, njen jedini zid ka ulici opasan je puzavicama i obrastao zelenilom, te ćete od bulevarske gužve videti samo snopove svetlosti koji dopiru do vas. Cela baštica je ozelenjena, a štimung daje i jedan klavir, kao i interesantan grafit.


Na meniju se nalaze burgeri i sendviči, a specijalitet kojim se svi oduševe je "Bakin sendvič", koji sadrži jaje, kajmak, šunku, zelenu salatu, pavlaku. Od pića se najviše traže kafe, kao i domaći ledeni čaj i točeno pivo.


"MACCHIATO KUĆA"

Jedna od zavučenih lokacija za uživanje otvorenih nedavno nastala je proširenjem prostora na zadnje dvorište kafe restorana "Macchiato kuća" u Železničkoj 10, te nije vidljiva sa glavne ulice.


Udobna bašta, oplemenjena drvenim policama sa figuricama, saksijama, flašama pića i zanimljivim natpisima, već je postala omiljeno kutak svima kojima su potrebni trenuci "povlačenja" pred stresom.

Ovde vas čeka klasičan izbor pića, s akcentom na sveže ceđene sokove i veliki izbor vina. Ukoliko želite da jedete, u ponudi su jela od mesa, paste, obrok salate, zdrave salate i mnogo toga drugog, a prave se i paste i pice bez glutena. Zasladiti se možete domaćim kolačima, među kojima se nalaze i kolači za vegane i vegetarijance.


Petkom i subotom u ovoj prijatnoj bašti organizuju se svirke. Petkom uglavnom nastupaju tamburaši, a subotom je na repertoaru džez i pop muzika.


K.C. "LAB"

Moguće je da niste znali ni da postoji ovaj kulturni centar u ulici Dr Hempta 2 (vidljiv i sa Futoške ulice, blizu ulaza u Futoški park), a kamoli to da njegov klub ima dve prelepe skrivene bašte. Jedna se nalazi u dvorištu i obiluje zelenilom i naturalnošću, dok je druga smeštena na krov kuće, gde sedite bukvalno među – krošnjama drveća.


U ponudi pića imaju mnogo toga, lepo idu kafa i kokteli, a od skoro imaju i svoje kraft pivo "La banana".

Ovaj kulturni centar karakteriše bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program, od čitanja poezije, preko gledanja filmova i predstava, do žurki.


Cilj je interakcija posetilaca, koji i sami mogu da učestvuju u građenju ovog mesta. Recimo, imate dobru umetničku ideju, predložite je i, ukoliko se kreativnim direktorima to svidi, ubrzo će se realizovati događaj. Ovakva mogućnost posebno daje vetar u leđa umetnicima koji nisu poznati.


"CIRKUS BAR"

Pravi raj u debelom hladu, u kojem je uvek za nekoliko stepeni svežije nego na gradskim trotoarima, čeka vas u bašti kafea "Cirkus bar" (nekadašnji "Novosađanin"). Iako se nalazi između Bulevara Mihajla Pupina i ulice Ilije Ognjanovića, prilično je skrivena od pogleda prolaznika.


Ovaj zeleni kutak zaista pruža mir tokom dana, ali uveče je i mesto za provod. Petkom i subotom, a ponekad i četvrtkom zabavićete se uz muzički program, uglavnom džez svirke, bendove ili di-džeja koji pušta disko, haus i fanki.


Njihovi specijaliteti kuće su ledeni čaj s ukusom breskve, maline i manga, limunade sa ukusima, kafe i kokteli.


"KUĆA MALA"

Na samom kraju pasaža Dunavske 17, kroz koji nećete proći tek tako, jer nema drugih lokala, smeštena je ljupka baštica kafe-restorana "Kuća mala". Ovde zaista možete neometano da razgovarate i opustite se od stresa.


Vodilo se računa da ovaj deo pasaža bude sav u zelenilu, te je ugođaj potpuniji, a mnogi gosti kažu da se osećaju kao da su na moru. Tome doprinosi i povremeni muzički program koji se odvija u večernjim satima.


Sa menija izdvajaju skoro 30 vrsta pica, među kojima je i puno neobičnih kombinacija, a imena nekih od njih su "Karikikiriki", "Natalijina klupica", "Nedelja kod strine", "Ljuto prozorče". "Lucijin vez", "Gvidovo tavanče"... Uz to, u ponudi su salate, sendviči, njoke i dezerti.


"IZLET"

Kućica na obodu Dunavskog parka (otprilike prekoputa Muzeja) pretvorena je u kafeteriju sa malenom baštom, koja kao veliku prednost ima samu lokaciju i činjenicu da tu kafu možete popiti i na – svom ćebetu.


Dok se relaksirate u bujnom zelenilu, možete guštati više vrsta izuzetno kvalitetne kafe kafe i sveže ceđene sokove, a lokal radi od 8 do 20 časova. Mesto idealno za piknik predah, a usred centra grada, pogoduje svim generacijama, jer zapravo nudi boravak u prirodi.


"KALEM GARDEN"

Lepa, gotovo potpuno skrivena bašta koja je zajednička za restorane "Kalem" i "Zak" nalazi se s unutrašnje strane Pupinove palate, na Bulevaru Mihajla Pupina. Do nje se može stići na tri načina: kroz prolaz sa bulevara pa stepenicama sa desne strane, kroz lokal i sa strane Trga mladenaca.


"Kalem" je "casual dinning" restoran sa velikim i raznovrsnim izborom jela i pića, dok je "Zak" poznati novosadski restoran koji se preselio u Pupinovu palatu.

Četvrtkom, petkom i subotom uveče goste očekuje i muzički program, uz akustične svirke ili di-džeja.


Sudeći po ubrzanom nicanju novih skrivenih kutaka kafića i restorana na otvorenom, reklo bi se da ćemo sledećeg leta imati zadatak da skrojimo i treći deo teksta! Jer Novosađanima, izgleda, baš takva mesta gode!

Oceni vest:
38
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Olja

    pre 1296 dana i 19 sati

    Opet ste izostavili Gambriano na naselju...

    Oceni komentar:
    3
    4