FOTO: Novosadski studenti osmislili "Binacikl" – novi parking za bicikliste

FOTO: Novosadski studenti osmislili "Binacikl" – novi parking za bicikliste

Parkiranje bicikala problem je u svim većim gradovima širom Srbije. Zbog toga je "Neformalna grupa: Studenti scenske arhitekture, tehnike i dizajna" odlučila da pokrene inicijativu "Bajk park", kako bi građanima olakšali problem sa kojim se svakodnevno susreću. 

Kako kaže jedna od članica ove grupe Milica Surutka, inicijativu sprovodi neformalna grupa studenata četvrte godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koja postoji od septembra 2020. godine.

– Ovu inicijativu sprovodimo zajedno sa organizacijom Novo kulturno naselje, koja je osnovana 2014. godine. Cilj projekta je pružanje nove dimenzije jednom urbanom fragmentu, od praktične primene, kao parking za bicikl, do svojevrsnog "lendmarka", mesta za okupljanje – kaže Surutka.


Objekat "Binacikl" sastoji  se iz dva osnovna dela – parkinga za bicikle i bine na kojoj bi se izvodili različiti kulturno-umetnički sadržaji za građane, kreirairanih od strane građana, a sve u cilju promocije umetnosti i kulture.

– Nastali smo pre svega iz potrebe da doprinesemo skromnom boljitku kvaliteta života stanovnika. Na lokalitetu ne postoje adekvatni držači za bicikle, komšije pronalaze alternativne načine za parkiranje i bicikle vezuju za ogradu obližnje škole i vrtića, za bandere i slično, čime se urušava harmonija prostora i stvaraju čepovi i prepreke u pešačkom saobraćaju. Nakon uviđanja ovih problema i konsultacija sa građanima, zajednički se došlo do ideje da bi "Binacikl" mogao da odgovori na problem – dodaje članica ove neformalne grupe.


Za potrebe postavljanja objekta koriste se tri parking mesta za automobile, na parkiralištu koje nikad nije popunjeno u punom kapacitetu, a čemu je prethodilo istraživanje i merenja frekventnosti parkinga u ulici Braće Dronjak.


Do sada su na projektu "Binacikl" dizajnirali osnovni model, dok su za sve mere i materijale konsultovali stručnjake iz oblasti arhitekture. 

– Trenutno smo u fazi obezbeđivanja dozvola za postavljanje objekta. Tome je prethodilo informisanje kojim nadležnim institucijama je potrebno obratiti se za dobijanje privremene dozvole za postavljanje objekta u javnom prostoru. U narednom periodu planirano je obezbeđivanje svih potrebnih dozvola nakon čega sledi faza nabavke materijala, kreiranja konstrukcije, a zatim postavljanja "Binacikla". Do poslednje aktivnosti na projektu, a to je organizacija kulturnog programa i "otvaranje" bine-parkinga, ima još dosta posla – izjavila je Surutka.

Oceni vest:
7
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan