FOTO: Obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

FOTO: Obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja Dana 1. brigade kopnene vojske, koja je održana danas u kasarni Jugovićevo.

Ovaj datum obeležava se kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

- U ime Grada Novog Sada čestitam ovaj dan svim pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, koja je naslednik slavnih jedinica srpske vojske sa ovih prostora i garant mira i sigurnosti za sve nas koji ovde živimo. Prva brigada je za deset godina postala važan deo ovog podneblja i ima veliki značaj za stanovništvo, uvek spremna da odgovori izazovima i složenim zadacima koji su pred nju postavljani. Najbolja potvrda njihovog uspeha jeste odnos građana prema njihovom delanju, ne samo Novog Sada i Vojvodine, već i cele Srbije, koji s ponosom reaguju na svoju vojsku. Čestitam im praznik i želim im mir, da nas čuvaju i da ostanu jedna od najboljih jedinica Vojske Srbije – rekao je gradonačelnik Vučević.


Povodom Dana 1. brigade kopnene vojske i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je svim pripadnicima jedinice srdačne čestitke. On je naglasio da Prva brigada neguje tradiciju srpske vojske još iz vremena Prvog svetskog rata, a da je danas demonstrirala svoju snagu i sposobnost, zbog čega su svi ponosni na tu jedinicu. 

Brigadni general Željko Petrović rekao je obraćajući se prisutnima da je Komanda jedinice Prve brigade kopnene vojske danas obeležila svoj praznik u čast oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, i da je zadovoljstvo biti na čelu jedinice koja već deset godina postoji na ovim prostorima i koja ima ozbiljno nasleđe.

- Ponosni na ovaj istorijski datum, a ujedno okrenuti budućnosti, pripanici 1. brigade Kopnene Vojske poštuju i čuvaju tradiciju i vredno rade na izgradnji sigurne, bezbedne i bolje budućnosti - istakao je brigadni general Petrović.


Jubilarnoj, desetoj svečanosti po redu, prisustvovali su i predstavnici verskih zajednica, Južno-bačkog upravnog okruga, Autonomne Pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava, Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i mnogobrojni predstavnici Vojske Srbije. Nakon svečanog defilea jedinica dodeljene su i nagrade oficirima i vojnicima Vojske Srbije.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan