FOTO: Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu

FOTO: Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Crnogorac, položili su vence na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama.

 

 

- Čestitam svim građanima Novog Sada Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Danas obeležavamo 71 godinu od dolaska slobode u naš grad odavajući počast svim oslobodiocima koji su dali ono najvrednije što imaju - svoje živote, da bismo mi danas imali grad kojim se ponosimo. Novi Sad neguje antifašističke tradicije, kao i sve ono što je bila odlika naših predaka u borbi za slobodu, i zato se nikada nećemo odreći svoje slavne tradicije, istine i istorije – rekao je tom prilikom gradonačelnik Vučević.

 

Istim povodom, u Domu vojske održana je Svečana akademija SUBNOR-a.

- Grad Novi Sad je ponosan, Novi Sad pamti, Novi Sad zna istinu i zna da ceni. Pre svega ceni slobodu i sve one oslobodioce našeg Grada i naše države. Novi Sad ne zaboravlja oslobodioce koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u ovako slobodnom i lepom gradu. Naš grad je platio visoku cenu za vreme okupacije, a ponosan je i na te dane iako su bili teški i tužni. Svi ti dani su utkani u našu novosadsku priču, u našu ličnu kartu i čine nas onakvima kavi danas jesmo. Novi Sad neće dozvoliti prekrajanje i brisanje istorije, sa ponosom ćemo slaviti i obeležavati sve bitne datume u istoriji grada, a 23. oktobar svakako to jeste. Naravno, jednako značajan je i 9. novembar - dan kada smo dočekali slobodu u našem gradu. Novi Sad ima slavnu prošlost, a sigurno još lepšu budućnost, jer na današnji dan podnosimo i kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Samo od nas zavisi koliko ćemo ga i kako čuvati. Apelujem na mlađe da uče od starijih generacija, da čuvamo naš grad i da cenimo slobodu koju smo platili najvišom cenom – rekao je gradonačelnik na Svečanoj akademiji.

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan