FOTO: Obeležena 73. godišnjica deportacije novosadskih Jevreja

FOTO: Obeležena 73. godišnjica deportacije novosadskih Jevreja

"Greške iz prošlosti ne možemo ispraviti, ali možemo da sačuvamo sećanje" – poručio Miloš Vučević.

U Novom Sadu danas je održan komemorativni program koji je novosadska Jevrejska opština organizovala povodom 73. godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne nacističke logore. Tom prilikom, prisutnima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je istakao da suština obeležavanja jednog od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji, nije samo odavanje pošte nevinim žrtvama, već i jasno upozorenje da takve stvari ne smeju nikada više da se ponove.

- Ovi dani, kojih se tužni sećamo, opomena su i poruka da su ideje fašizma i antisemitizma daleka prošlost. Svestan sam da se takve ideje mogu vratiti i pod najnevinijom maskom, ali mi smo tu da ih prepoznamo, i da ih sprečimo. Naša je obaveza, i moralna i ljudska, da se uvek sa pijetetom sećamo, da odamo počast žrtvama, i da nikada ne zaboravimo najtužnije datume u istoriji Novog Sada. Prošlo je 73 godine od deportacije novosadskih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic. Ti dani napravili su žive rane u jevrejskom narodu, u našem gradu, u celoj Evropi. Nažalost, greške iz prošlosti ne možemo ispraviti, ali možemo da sačuvamo sećanje i da našim zajedništvom i solidarnošću učinimo sve da se takav užas nikada više ne ponovi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je da uvek mora među ljudima postojati makar jedan "tihi glas" koji će upozoriti i podsetiti na vreme stradanja pre sedam decenija.

- Taj "tihi glas" predstavlja svakog od nas, čoveka koji može da utiče na drugog čoveka da ne čini zlo, jer je svačija dužnost da upozori na nepravdu, pa čak i na trunku koja može prerasti u zločin – rekao je Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da se veliki zločin, koji se dogodio u Novom Sadu 26. aprila pre 73 godine, nikada ne sme zaboraviti.

- Ne samo da ćemo pamtiti, već ćemo uvek uticati na aktuelne pojave revizije istorije, na nove oblike fašizma i na stvari koje i u najmanjoj meri nagoveštavaju da se takva opasnost i zlo opet mogu odigrati – naglasio je Igor Mirović.

U PROGRAMU posvećenom sećanju na deportaciju Jevreja 26. aprila 1944. godine učestvovao je gudački kvartet "Panonija", a upriličeno je i otvaranje izložbe Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Udruženja građana "Danubius" i Jevrejske opštine Novi Sad "Deportacija novosadskih Jevreja 1944". Nakon završetka programa gradonačelnik, predsednik Pokrajinske vlade, ambasador Mađarske u Srbiji Nj.E. Atila Pinter, zamenica šefa misije u Ambasadi Izraela u Beogradu Dženi Sedov, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad i ostalih jevrejskih opština, položili su vence na spomen-tablu ispred Sinagoge.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija gradsko groblje maturanti Spens plato spensa horoskop Elektrodistribucija Novi Sad jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane Isključenje struje vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad bez vode bebe bez struje vremenska prognoza isključenja struje novorođenčad servisne informacije novosadsko porodilište RHMZ isključenje vode Vreme u Novom Sadu