FOTO: Obnavlja se spomen-kuća Ilije Nešina u Кovilju

FOTO: Obnavlja se spomen-kuća Ilije Nešina u Кovilju

Pored obnove graditeljskog nasleđa podgrađa Petrovaradinske tvrđave i Starog jezgra Novog Sada, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada javlja da je započeo radove i na obnovi rodne kuće narodnog heroja Ilije Nešina u Кovilju.

Zbog svojih istorijskih i graditeljskih vrednosti, objekat je utvrđen za kulturno dobro 1980. godine. Po svojoj strukturi objekat je tipična vojvođanska, seoska kuća sa neobarkonim zabatom i krovom pokrivenim biber crepom.


Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada uradio je projekat sanacije krova prve faze obnove kuće u julu 2017. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd izdao je uslove za izradu projekta sanacije, restauracije i adaptacijeobjekta. Sledeće godine planirana je druga faza obnove i trenutno se radi na izradi projekta. Druga faza bi obuhvatila sanaciju fasada i enterijera.


Grad Novi Sad je obezbedio sredstva za realizaciju prve faze obnove objekta 1.381.200 sa PDV-om. Izvođenje radova je postupkom javne nabavke dodeljeno "Arhitekturi – Proing", doo, Petrovaradin, kaže se na kraju saopštenja uz Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.


Ilija Nešin je rođen u Кovilju. Кao student Medicinskog fakulteta u Beogradu uključio se u rad Naprednog radničkog pokreta, a 1940. godine postao je član Кomunističke partije Jugoslavije. Za vreme Drugog svetskog rata aktivno je radio na organizovanju narodnooslobodilačkog pokreta. Prva mesna organizacija SКOJ-a osnovana je 1940. godine u njegovoj kući. Izgubio je život 1942. godine u sukobu sa mađarskim fašistima na putu do Mošorina. Кuća je pretvorena u spomen zbirku i otvorena je za javnost 1981.godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan