FOTO: Očišćena dva barutna magacina na Petrovaradinskoj tvrđavi

FOTO: Očišćena dva barutna magacina na Petrovaradinskoj tvrđavi

Članovi i volonteri UGRIP-a i udruženja "3D svet" u nedelju 21. januara uspešno su realizovali još jednu akciju sređivanja Petrovaradinske tvrđave.

Iz dva barutna magacina kod puta za Sremsku Kamenicu izneto je 400 kilograma smeća, a volonteri i volonterke uspeli su da vrate u niše i oko sedam i po tona cigala.

Takozvane “nozdrve tvrđave” – niše, bile su napunjene naslaganim ciglama, kako bi podzemlje tvrđave moglo da diše, ali su posle Drugog svetskog rata, kada je tvrđava otvorena za javnost, lovci na blago povadili cige iz njih i rasuli ih svuda po podu zbog čega su mnogi delovi podzemlja teško prohodni, navodi se u saopštenju udruženja.Nastavak rada na vraćanju cigala u niše i na drugim lokacijama jedan je od strateških planova UGRIP-a.

U nedeljnoj akciji učestvovalo je trideset volontera i volonterki iz Novog Sada, Beograda, Irske, Francuske, Nemačke i Portugalije.Akciju su pomogli "VIP+ motors", mesara "Tomes d.o.o.", fabrika hrane za životinje "Tenen", "Vojvodina reklam", pab “Two dogs” i "Barka kafa".

Naredno okupljanje sekcija UGRIP organizuje u nedelju 28. januara, a svi zainteresovani mogu da se prijave za učešće putem sajta “Volonter.rs”.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan