FOTO: Održan drugi skup građana zbog najavljene seče drveća u delu Starog grada

FOTO: Održan drugi skup građana zbog najavljene seče drveća u delu Starog grada

U petak, 7. juna, u dvorištu stambenih zgrada Maksima Gorkog broj 8, 10, 12 i Radničke broj 13, 15, 17 i 19 održani su, drugi po redu, skup građana i ekološki performans "Zelene tačke", s ciljem očuvanja parkića, a protiv izgradnje podzemne garaže.

Navedenim akcijama, stanari žele da skrenu pažnju javnosti i da spreče planove urbanista da se za potrebe podzemne garaže, koja bi se gradila iza buduće zgrade Suda, uništi zelena oaza između postojećih zgrada i poseče 15 velikih stabala koja se tamo nalaze.Ljiljana Popara
, upravnica nekoliko stambenih zajednica u tom dvorištu, zahvalila se svim prisutnima i zapitala se gde su ostali stanari. Rekla je da je organizatorima jako stalo da sačuvaju ovu zelenu površinu i da su sigurna da su u pravu i da navedeni projekat nije dobar. 

Dimitrije Nikolić, arhitekta, izvestio je prisutne, kojih je bilo oko dve stotine, o dosadašnjih aktivnostima koje su preduzete da bi se sprečila seča 15 stabala . Spomenuo je javnu sednicu u Skupštini grada na kojoj su izneli svoje primedbe ali im se čini da nadležni nisu imali sluha za njih. Zatim su zatražili zbor građana pa su pozvani na sastanak sa Predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem i direktorom JP "Urbanizam – Zavod za urbanizam" Dušanom Miladinovićem. Pošto ni na ovom sastanku nije nađeno  rešenje, odlučili su se da organizuju i ovaj skup.

Nikolić je spomenuo i uspehe koji im daju nadu da će ipak uspeti da sačuvaju, i to svih 15 stabala, a ne samo neka od njih kako su im predložili na sastanku. On je odgovarao i na pitanja prisutnih komšija, rekao je da je zabrinut za stanare koji nisu došli, da smatra da će, ako do zidanja suda dođe, to uticati na tržišnu vrednost stanova i da smatra da će nadležni pokušati da nagoveste da su stabla u lošem stanju što nije istina.


Andrea
 je rekla da u "Evropu možemo i biciklom".

Isidora smatra da je ovo pitanje celog grada a ne samo jednog dvorišta i da u nekim delovima Novog Sada ne postoje prostori u kojima se skupljaju deca. Kazala je i da su judi, ne samo nasledili već i sadili i održavali ta stabla. Napomenula je da u zgradama koje će se naslanjati na planiranu zgradu suda, postoji bojazan da pri kopanju temelja i izbacivanja vode dođe do problema i oštećenja njihovih domova.

Lidija je izjavila da je neprihvatljivo da neko drugi polaže više prava na taj prostor i dvorište od samih stanara nabrojanih zgrada.

Manja je rekla da su stan iz vile na uglu ulica Vase Stajića i Milete Jakšića prodali po istoj ceni kvadrata po kojoj su kupili novi u jednoj od ovih zgrada i da je jedan od osnovnih razloga za preseljenje bila prelepa zelena površina, kao i drveće koje čuva neke zaštićene vrste ptica. 

Govornici su se složili da moraju sačuvati svih 15 stabala. Skup je protekao u mirnoj i kreativnoj atmosferi – deca su crtala kredama po betonu, građani i aktivisti iz celog grada su sa  decom i ljubimcima podržali svoje komšije koji se bore da očuvaju mir i poslednju zelenu površinu u okolini. Na kraju događaja, okružili su ogromnu sliku drveta nacrtanog na betonu da bi ga simbolički, zaštitili. 

   

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan