FOTO: Održan prvi Novosadski prajd

FOTO: Održan prvi Novosadski prajd

Finalni događaj Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa "Izađi" iz Novog Sada, u saradnji sa "Beograd prajdom" uz podršku Grada Novog Sada i "Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019", održan je danas sa početkom u 12 časova.

Nedelja ponosa je počela 13. maja, tokom nedelje obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a završne aktivnosti su bile predstavljene danas na Trgu Republike.


Prisutnim Novosađanima, obratila se i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada, Ljiljana Кoković:

- Grad Novi Sad je jedan od brojnih gradova u svetu koji je uključen u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. LGBTI populacija spada u grupu najosetljivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilja, pa i govoru mržnje – navela je ona.


– Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama i to u okviru dvogodišnjeg projekta "Umreženi za poboljšanje položaja LGBTI osoba u Srbiji". Podsećam i na to da je u decembru te godine potpisan Memorandum o saradnji između 13 pokrajinskih i gradskih institucija i organizacija civilnog društva, gde je Grad Novi Sad preuzeo ulogu koordinatora i sa ostalim članovima Lokalne mreže započeo aktivnu saradnju po pitanju prevencije diskriminacije i podrške. U junu mesecu 2018. otvorili smo i Кancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama, i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želja je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo
– rekla je Ljiljana Кoković i čestitala Grupi "Izađi" na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije “Novosadska nedelja ponosa”.

 


Organizatori su naveli da je cilj manifestacije i javnog skupa ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje njihove vidljivosti, kao i osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta.


Nekolicina građana, nezadovoljnih održavanjem Prajda, skupila se kod Vladičanskog dvora noseći transparente i ikone, i u tišini negodujući zbog ovog događaja. Policija je sa svih strana zatvorila prilaze Trgu republike kako ne bi došlo do incidenata.

Oceni vest:
14
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Добросав

  pre 1476 dana i 22 minuta

  Читава халабука и полицијска блокада због овог вашег пискарала Дашка и још двадесетак замлата и "замлаћеница" (ако је то политички коректан термин)... земљо, отвори се!

  Oceni komentar:
  13
  29
 • nema deda mraza

  pre 1475 dana i 1 sat

  ju pa ovde su sramota ovi sa ikonama.
  beretke, razdrljeni, neocesljani-ko takve da ih prihvati ozbiljno na politickom planu

  Oceni komentar:
  11
  4