FOTO: Održan prvi Novosadski prajd

FOTO: Održan prvi Novosadski prajd

Finalni događaj Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa "Izađi" iz Novog Sada, u saradnji sa "Beograd prajdom" uz podršku Grada Novog Sada i "Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019", održan je danas sa početkom u 12 časova.

Nedelja ponosa je počela 13. maja, tokom nedelje obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a završne aktivnosti su bile predstavljene danas na Trgu Republike.


Prisutnim Novosađanima, obratila se i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada, Ljiljana Кoković:

- Grad Novi Sad je jedan od brojnih gradova u svetu koji je uključen u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. LGBTI populacija spada u grupu najosetljivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilja, pa i govoru mržnje – navela je ona.


– Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama i to u okviru dvogodišnjeg projekta "Umreženi za poboljšanje položaja LGBTI osoba u Srbiji". Podsećam i na to da je u decembru te godine potpisan Memorandum o saradnji između 13 pokrajinskih i gradskih institucija i organizacija civilnog društva, gde je Grad Novi Sad preuzeo ulogu koordinatora i sa ostalim članovima Lokalne mreže započeo aktivnu saradnju po pitanju prevencije diskriminacije i podrške. U junu mesecu 2018. otvorili smo i Кancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama, i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želja je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo
– rekla je Ljiljana Кoković i čestitala Grupi "Izađi" na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije “Novosadska nedelja ponosa”.

 


Organizatori su naveli da je cilj manifestacije i javnog skupa ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje njihove vidljivosti, kao i osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta.


Nekolicina građana, nezadovoljnih održavanjem Prajda, skupila se kod Vladičanskog dvora noseći transparente i ikone, i u tišini negodujući zbog ovog događaja. Policija je sa svih strana zatvorila prilaze Trgu republike kako ne bi došlo do incidenata.

Oceni vest:
13
17

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Добросав

  pre 123 dana i 14 sati

  Читава халабука и полицијска блокада због овог вашег пискарала Дашка и још двадесетак замлата и "замлаћеница" (ако је то политички коректан термин)... земљо, отвори се!

  Oceni komentar:
  12
  26
 • nema deda mraza

  pre 122 dana i 15 sati

  ju pa ovde su sramota ovi sa ikonama.
  beretke, razdrljeni, neocesljani-ko takve da ih prihvati ozbiljno na politickom planu

  Oceni komentar:
  8
  2
isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode policija servisne informacije raspored sahrana novi sad opens 2019 lisje almaško groblje jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad novosađani novosadsko porodilište elektrovojvodina servisne informacije novi sad novosadska policija sahrane isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad Novo naselje JKP Vodovod i kanalizacija Spens bez struje štrand gradsko groblje sahrane novi sad bebe opens distrikt betanija