FOTO: Održan svečani prijem za učesnike festivala "Biserna grana"

FOTO: Održan svečani prijem za učesnike festivala "Biserna grana"

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike 10. Festivala nošnje, nakita i oglavlja ''Biserna grana'' koji se održava od 5. do 8. oktobra u organizaciji KC ''Mladost'' iz Futoga pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda.

-Pred nama je jubilarno deseto izdanje Festivala „Biserna grana“ i verujem da će i ovoga puta na najlepši način predstaviti folklor i tradiciju nacija koje su prisutne na ovim prostorima. Festival je jedinstven u našoj zemlji i Novi Sad je ponosan na to što je domaćin manifestacije izuzetnog kulturološkog značaja. Koncerti, modne revije, izložbe biće prilika da se bolje upoznamo sa običajima naših predaka, sa elementima koji su utkani u naš identitet. Kohezija različitosti upravo i čini ovo podneblje autentičnim i predstavlja naše istinsko bogatstvo. Grad će uvek stati iza ovakvih projekata i siguran sam da ćemo svi zajedno učiniti da 2021. godine budemo najbolja Evropska prestonica kulture- rekao je Dalibor Rožić.

U ime KC „Mladost“ organizator Milan Stepanov zahvalio se Gradu na podršci koju već deset godina pruža Festivalu. Prema njegovim rečima Festival u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, a okuplja kulturno – umetnčka društva nacionalnih zajednica Vojvodine, Srbije i goste iz regiona.

-Do sada smo na Festivalu ugostili više od 200 kulturno – umetničkih društava, a ove godine pored vojvođanskih društava, sa nama su društva iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, pa će bogatstvo i raznolikost folklornog nasleđa prikazati 20 društava iz zemlje i regiona – naglasio je Milan Stepanov i istakao da je Festival „Biserna grana“ nosilac EFFE etikete za 2017–2018. godinu koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala, nosilac projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

U okviru Festivala upriličene su dve izložbe najboljih fotografija narodnih nošnji i oglavlja na Trgu slobode, a treća je „Govor šara – ćilimi iz zbirki Muzeja Grada Novog Sada“ koja je posvećena srpskom ćilimarstvu i prezentovana je kroz dvadesetak sačuvanih primeraka koji su prikupljeni u Muzeju od njegovog nastanka do danas. Izložba će biti postavljena u KC „Mladost“ Futog do 12. oktobra, a posetioci mogu da je pogledaju svaki dan od 17 do 20 časova.

Subota kao glavni dan festivala predviđena je za defile učesnika u narodnim nošnjama centrom Novog Sada, koncert i reviju nošnji svih učesnika u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Tokom festivala sa gostima, kulturno-umetničkim društvima iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, nastupiće i subotička grupa "Iskon" koja izvodi etno muziku

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan